Početna Region Nove tenzije Hrvatske i Slovenije zbog događaja u Piranskom zaljevu

Nove tenzije Hrvatske i Slovenije zbog događaja u Piranskom zaljevu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je u subotu iznenađenje “neistinitim i pravno neutemeljenim navodima” iz izjave za medije ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Mire Cerara koji je u srijedu kazao da je nekoliko dana ranije hrvatsko policijsko plovilo duboko ušlo u slovensko teritorijalno more na području Savudurijske vale i opravdalo to pokvarenom navigacijom.

Cerar je u srijedu kazao da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog toga što je, po tvrdnjama slovenske strane, hrvatsko policijsko plovilo u nedjelju povrijedilo graničnu crtu na moru u Piranskom zaljevu i uplovilo u slovenske vode.

“To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti protestnom notom”, kazao je Cerar u izjavi za medije dodajući da je tim postupkom Hrvatska nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusjedske odnose a po njemu je bilo prekršeno i evropsko i međunarodno pravo te schengenska granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po slovenskoj policiji u nedjelju je hrvatski policijski brod uplovio “2,5 kilometara duboko u slovensko more” u zaljevu, ali i “1,3 kilometra” preko crte sredine u Piranskom zaljevu i na hrvatsku stranu vratio se nakon upozorenja slovenske policije. Hrvatski brod svoje kretanje opravdao je kvarom navigacijskog uređaja što je za Cerara bio neprihvatljiv izgovor.

“Prihvatiti taj izgovor bilo bi vrijeđanje inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju što rade”, dodao je Cerar.

“Ministarstvo sve te navode u cijelosti odbacuje”, poručilo je u subotu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslova.

Ministarstvo napominje da ova događanja ni po čemu ne treba izdvajati “jer je bila riječ o rutinskoj i svakodnevnoj plovidbi i provođenju policijske kontrole hrvatske policije u hrvatskom teritorijalnom moru u i ispred Piranskog zaljeva, kao i o nezakonitoj plovidbi slovenskog policijskog plovila u hrvatskom teritorijalnom moru”, prenosi Hina.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je potvrdilo saopćenjem da je u četvrtak primilo diplomatsku notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se “navedeni događaj, kao ni navodi iz izjave slovenskog ministra vanjskih poslova, uopće ne spominju, a kamoli argumentirano opisuju”.

“Slovenskom se notom odgovara na raniju notu hrvatske strane i ponavlja općenite, pravno neutemeljene teze o navodnim povredama, na koju će notu Ministarstvo odgovoriti”, piše MVEP.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako nema nikakvog razloga za podizanjem napetosti i neodmjerenim i neistinitim izjavama te podsjeća da je slovenska strana više puta pozivana na nastavak bilateralnog dijaloga oko konačnog utvrđivanja zajedničke državne granice”, navodi u priopćenju MVEP.

ASHA prodaja vozila