Početna BiH Nove mašine dižu i produktivnost i plate

Nove mašine dižu i produktivnost i plate

Podsticaji za direktna ulaganja u privredi na koje preduzeća u Srpskoj mogu računati i u ovoj godini ne samo da podižu kvalitet proizvoda, već doprinose boljim uslovima za rad te otvaraju vrata većoj produktivnosti i povećanju plata.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske”, naglašavajući da ulaganje u nove tehnologije nije trošak već investicija koja donosi višestruku korist preduzeću.

Direktor firme “Bilkon” iz Bileće Gojko Viković rekao je za “Glas Srpske” da su lani uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva RS realizovali investiciju vrijednu 280.000 maraka te da će se za podsticaj prijaviti i ove godine.

– Automatizovali smo krojačnicu. Od ministarstva smo dobili 56.000 maraka bespovratnih sredstava, što nam je značajno pomoglo. Plan je da ove godine automatizujemo još jedan proces rada, sve s ciljem postizanja boljeg kvaliteta našeg proizvoda i brzine rada. Iako mašine koje kupujemo zamjenjuju nekoliko radnika ne smanjujemo broj zaposlenih. Naprotiv, unapređenje proizvodnje otvara mogućnost za povećanje obima posla, tako da smo lani kada smo aplicirali imali 86, a sada imamo 95 zaposlenih – istakao je Vuković.

Operacioni menadžer u firmi “Delfin Trgotrans” iz Čelinca Nikolina Savić rekla je da je to preduzeće dva puta dobilo podršku za investiranje u nove tehnologije te da će aplicirati ponovo.

– Prošle godine smo na ime podsticaja dobili 33.600 maraka za kupovinu mašine koja služi za brušenje podova. S obzirom na to da svaki novi dan u industriji donosi inovacije, svaka pomoć da bude unaprijeđena proizvodnja znači mnogo – rekla je Savićeva.

Ona je naglasila da se privrednici na ulaganja odlučuju prevashodno da bi poboljšali kvalitet svojih proizvoda.

– Na taj način pratimo trendove u svijetu, ali i olakšavamo posao zaposlenima, stvaramo bolje uslove za rad, a to sa sobom donosi veću produktivnost pa i rast plata – kazala je Savićeva.

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS objavilo je u petak javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, a privrednicima je na raspolaganju 12 miliona maraka.

Pravo na podsticaj ostvaruju privredni subjekti koji nabavljaju savremenu tehnologiju i opremu, novu ili korišćenu koja nije starija od 12 godina.

– Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja iz oblasti industrije tekstila, odjeće i obuće, prerade drveta, metalne i elektroindustrije, zatim industrije gume i plastike, papirne i grafičke industrije, proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata te industrije građevinskih proizvoda – naveli su u Ministarstvu privrede RS. Dodaju da se najmanje 25 odsto sredstava odobrava privrednim subjektima koji zapošljavaju do 50 radnika ili koji su ostvarili poslovni prihod u 2021. godini do tri miliona maraka.

Prijava

Javni poziv za prijavu privrednih subjekata ostaje otvoren 30 dana, a svi neophodni obrasci mogu se preuzeti na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva RS. U javnom pozivu je navedeno da se prijave sa potrebnom dokumentacijom šalju pošom na adresu ministarstva, a zainteresovani dodatne informacije mogu dobiti na telefon 051/338-376, ili putem i-mejla: javni.poziv@mpp.vladars.net .