Početna BiH Novcem zarađenim u inostranstvu izgradio ribnjak u rodnom selu

Novcem zarađenim u inostranstvu izgradio ribnjak u rodnom selu

Poduzetnik Hamed Memić, koji već nekoliko decenija živi i radi u Njemačkoj, pretočio je dječački san u stvarnost i na lokalitetu rodnog sela Zenkovići, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, prije nekoliko godina izgradio ribnjak.

Trenutno na godišnjem nivou proizvodi tridesetak tona pastrmke i šarana, a ribu plasira na domaćem tržištu. U budućnosti planira proširenje ribnjaka i povećanje obima proizvodnje, a u poslovima uzgoja ribe zaposleno je pet mještana.

Memić se prisjeća djetinjstva i kupanja u lokalnom potoku, kada je, skupa sa vršnjacima iz sela, zamišljao da pliva u velikom jezeru punom ribe. Prije nekoliko godina, novcem zarađenim u inostranstvu, započeo je radove na izgradnji šest malih jezera, koja su potom, regulacijom lokalnog potoka, ispunjena vodom.

Jezera su izgrađena na živopisnom proplanku, okruženom stoljetnim šumama, a cijeli lokalitet pruža istinski ugođaj uživanja u čistoj prirodi. Potom su poribljena šaranom i pastrmkom i pokazalo se kako su se ove riblje vrste savršeno prilagodile uslovima života i boravka u novom staništu.

Međutim, radovi se nisu odvijali bez problema, jer je usljed obilnih padavina u više navrata voda probijala branu, pa je dolazilo do isticanja vode iz jezera, pri čemu je uništen veći dio ribljeg fonda. Memić kaže kako ga sve to nije obeshrabrilo, pa je jezera uvijek iznova poribljavao.

Ovaj poduzetnik kaže kako ima velike planove za budućnost, s obzirom na to da kapacitet izgrađenog ribnjaka omogućava proizvodnju preko 50 tona ribe. Ističe kako je riba uvijek tražena na tržištu, a želja mu je da čitav lokalitet, sem uzgojilišta, pretvori u izletište s različitim sadržajima. Trenutno je u toku izgradnja šadrvana, sadržaja za igru djece i odmor, a u međuvremenu napravljena je i vodenica.

“Nadamo se kako će ovo postati atraktivno mjesto za odmor i razonodu, a omogućićemo i pecanje zainteresiranim posjetiocima. Također, posjetioci će imati priliku da na ovom mjestu probaju ribu na žaru i druge specijalitete”, ističe Memić.

Ovaj vrijedni poduzetnik kaže kako mu je želja da na ovaj način oživi rodno selo i omogući zaposlenje jednom broju mještana.

Kada je riječ o sanskoj općini, Zenkovići su najudaljenije selo od gradskog središta i smješteni su na velikoj nadmorskoj visini, odmah ispod obronaka Grmeča.

Mještani se isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom, a najveći komunikacijski problem im je makadamski put koji vodi do sela. Zbog kiše i snijega, put je tokom većeg dijela godine u veoma lošem stanju, što otežava život mještanima.

Memić kaže da mu to pričinjava veliki problem kada se radi o transportu ribe te će se u narednom periodu angažovati kako bi, u saradnji s lokalnim vlastima, selo dobilo asfaltirani putni pravac. Ovaj vrijedni poduzetnik kaže kako je odlučan da ostvari svoje planove i rodnom selu podari ljepšu budućnost i bolji privredni ambijent.

Nezavisne