Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za BHRT je kazao kako u 2022. godini očekuje da se iznađe rješenje političke krize u našoj zemlji, nova borba sa Kovidom, i ekonomski rast. Za političku krizu kaže kako se nada da je rješenje blizu, a govoreći o Kovidu naglasio je buduće restrukturiranje zdravstva i izdvajanja od 225 miliona KM.

Također je istakao kako postoji opstrukcija u na usvajanje budžeta te je naglasio kako Fedraciju neće ostaviti bez budžeta, da je budžet spreman i prije Nove godine će biti usvojen, iako ne vidi da će biti usvojen na Fiskalnom vijeću jer ga niko nije ni zakazao.

Također je najavio i uredbu o najnižoj plati koja bi u ovom entitetu trebala biti 550 KM, a do sada je bila 406 KM.

Premijer je naglasio kako je jedina pozitivna stvar u Federaciji rast ekonomije.

– Ovo je najbolji rast od kako mjerimo u Federaciji. Taj rast Bruto društvenog proizvoda vjerovatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast – rekao je.

Kao što smo odredili marže za naftu tako ćemo i za struju

Novalić je komentarisao i najavljena poskupljenja struje.

– Mi smo se opredijelili kao društvo da idemo u zajednicu država koje preferiraju slobodno tržište. To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će omogućiti takvo tržište. Tako je i sa strujom. Struja je na slobodnom tržištu, prihvatili smo to i moramo igrati po tim pravilima. Takvi su i naši zakoni koji kaže da je ovo tržišno snadbijevanje. Struja je poskupila četiri do pet puta na svjetskim tržištima, a mi smo dužni ratiti svjetska tržišta. U našim zakonima i u formuli izračuna cijene, mi smo se obavezali da nećemo praviti tržišnu deformaciju nego ćemo pratiti to tržište. Eh to tržište je tako eskaliralo da ga mi ne možemo pratiti – rekao je,

Nismo mi bogata zemlja, kazao je Novalić.

– Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati, i mi narvano kao država moramo intervenirati. Međutim, da bi intervenirali moramo promijeniti taj zakon koji govori o slobodnom tržištu. Mi dovedemo jedan član koji će omogućiti vladi da kada je deformacija cijene na tržištu veća od 50 posto smatramo da je nepodnosiva za našu privredu. tada mi kao država možemo privremeno intervenirati i suspendirati tržište. Kao što smo odredili maržu za nafti i 17 prehrambenih proizvoda, tako i za ovo moramo kroz zakon dobiti pravo za to. Čim dobijemo dozvolu parlamenta mi ćemo za jedan dan odrediti cijenu i mjeru – naveo je.

Protesti rudara su problemi iz daleke prošlosti koji tinjaju

Protesti rudara su vrh ledenog brijega koji se stvara 25 godina, a možda ak i duže, naslijeđenih problema u rudarstvu iz daleke prošlosti.

– Te probleme je neko morao početi rješavati i mi smo to počeli. Ja bih vama rekao da smo mi kad smo kao Vlada došli uspostavili moratorij za sve, a onda je ostao moratorij na rudare i rudnike tako što ne dozvoljavamo zapošljavanje i neki dan smo to proširili na sve. Dakle nema u rudnicima zapošljavanja. Ne zato što je situacija sa tržištem električne energija iz uglja takva kakva jeste, nego zato što imamo višak i to značajan višak uposlenih u rudnicima. Nemamo efikasnost – dodao je.

To je početak rješavanja problema i početk restrukturiranja rudnika – jednog po jednog, istakao je premijer.

– Uprava Elektroprivrede BiH je u ovo ušla hrabro, možda i prebrzo, možda su načinili neke greške u komunikaciji sa rudnicima i to neće statisamo je pitanje mjere i doziranja tog puta. Taj put mora ići u tom pravcu. Pozitivnom pravcu jer smo dogovorili sa rudarima da se rješavaju najveći problemi, penzione obaveze, zdravstvo. Od 1. janura aposkupljenje uglja ide u pravcu plaćanja obaveza. A drugi korak je kako riješiti ostale obaveze, pa onda možemo pristupiti ostalim poboljšanjima – kazao je Novalič.

Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška Vlade

Premijer je kazao kako je donošenje Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška vlade u protekloj godini.

– Moram napomenuti da je taj zakon otišao u parlament prije tri godine, više od tri godine. I da je prošao sve procedure. Zbog odsustva naše komunikacije na tom zakonu u momentu, kada je trebalo da pođu aktivnosti oko usvjanja,  onda su protivnici zakona u prazan prostor plasirali lažne informacije. Npr. kao da ćemo mi oporezivati naslijeđe, a nismo niti nadležni niti stoji u prijedlogu zakona. Također je bilo da ćemo oporezivati kamate ali o tome nma ni riječi. Doista smo energije potrošili da demntujemo krive navode – naglasio je.

On je kazao kako će ovi zakoni otežati u nekom broju, ali će taj broj biti veoma mali.

– Otežaće na neki način nekima koji su zloupotrebljavali ovaj zakon do sada. Ali stoji da će vlada manje uzimati 350-400 miliona maraka koji će ostati na raspolaganju privredi i kompanijama da povećaju plate. To je opšti efekat i nijedan zakon ne može ssvakome goditi. Godiće većini, a to su uposleni i to je nama važno.

Uredba o najnižoj plati od 1. januara

Na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM Novalić je kazao da će se to desiti samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

– Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plati i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i biće usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plaći u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona  (Doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato sa novim zakonom gdje mi spuštamo obaveze da bi se mogla povećati plata. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. januara.

Usvajanje ove uredbe vjerovatno bi trebalo biti sutra za kada je zakazana sjednica Vlade.

biznisinfo