Početna BiH Novalić izdao povratnike

Novalić izdao povratnike

Iako su predsjednici najvećih političkih partija insistirali na tome da za podršku povratku u 2022. godini bude izdvojeno najmanje 1,5 posto budžeta FBiH, a u davanju takvih obećanja prednjačili kadrovi SDA s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem na čelu, Vlada FBiH usvojila je prijedlog budžeta u kojem su ona ignorirana.

 

Molba za sastanak

Prijedlog budžeta za 2022., usvojen krajem godine, iznosi oko 5,5 milijardi maraka i veći je za 53,8 miliona u odnosu na prethodnu godinu, ali vlada Fadila Novalića nije imala sluha za apele povratnika u RS.

Predsjedavajući Skupštine općine Prijedor Mirsad Duratović kaže da su predstavnici Bošnjaka u skupštinama općina i gradova u RS imali sastanke s predstavnicima svih većih stranaka u FBiH te da je zajednički stav bio da za povratak bude izdvojeno 1,5-2 posto, što je, prema usvojenom prijedlogu budžeta, 82,5 do 110 miliona KM.

 • Džafović: Nije motokultivator rješenje svih problema

  Džafović: Nije motokultivator rješenje svih problema

  Foto: Arhiv

U prijedlogu budžeta, međutim, planirano je 29 miliona KM.

– Dogovor je bio da mi pošaljemo prijedlog premijeru Novaliću, da on to odmah predloži u budžetu, da ne bi bilo da u Parlamentu neke stranke to rade, jer znamo kako to izgleda u toj situaciji. Mi smo početkom novembra poslali molbu za sastanak s njim, ali on nam još nije ni odgovorio na taj dopis. Premijer, očigledno, nije uvažio Komšića, Radončića, Konakovića, ali kako nije uvažio Izetbegovića? Ili je to još jedna igra SDA kojom će povratnici ponovo biti izigrani – rekao je Duratović.

 

Nema povratka

Da će FBiH “snažnije poduprijeti projekte u RS i povratnike”, još u martu prošle godine obećao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Šta nama znači dati jedan ili dva posto budžeta, nekih 50 ili 100 miliona iz budžeta koji je viši od pet milijardi – kazao je Izetbegović tokom posjete Aladža džamiji u Foči.

Slično obećanje Izetbegović je dao i 15. oktobra 2021. u Banjoj Luci, kada je 1,5 do 2 posto federalnog budžeta za povratak bio i jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA.

 • Duratović: Još jedna igra SDA

  Duratović: Još jedna igra SDA

  Foto: Arhiv

– Ne znam hoće li nas iko išta pitati, ali oglasit ćemo se i reći da nam ne trebaju ni ova sredstva koja je predložila Vlada FBiH. Svi pričaju o povratku, a povratka nigdje nema. Neki i dalje misle, ako daju čovjeku motokultivator, da su riješeni njegovi problemi – istakao je Medin Džafović, predsjedavajući SO Novo Goražde.

Podsjećamo, SDA i HDZ prije dvije sedmice nisu podržali zaključak Sanele Prašović-Gadžo da se milion KM za promociju Vlade FBiH preusmjeri za liječenje oboljele djece.

Radi se o 824.905 KM koji su namijenjeni za promociju Vlade FBiH.

 

Nema više tolerancije

Duratović upozorava da povratnici u RS ne mogu tolerirati ko zna koju po redu izdaju, da će novo neispunjeno obećanje biti kap koja će preliti čašu te najavljuje poteze koji bi mogli voditi ka novim podjelama unutar Bošnjaka.

– Kontaktirat ćemo klubove poslanika SBB-a, DF-a, SDA i NiP-a da ne podrže budžet u kojem nema ove pozicije. Ako se to ipak desi, onda ćemo krenuti u političko organiziranje unutar RS, bez Sarajeva – rekao je Duratović.

Avaz