Ministarstvo pravde BiH, na zahtjev Državnog tužilaštva, poslalo je prošle sedmice Srbiji novu urgenciju u kojoj se od ove države traži dostavljanje dokumentacije o kupovini vile na Dedinju za koju je Milorad Dodik, lider SNSD-a i još aktuelni član Predsjedništva BiH, 2007. godine izdvojio 1,4 miliona maraka.

 

Pečat Vlade

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za, kako je tada rečeno, 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu te da mu „pakuju stranci“.

Tužilaštvo BiH, međutim, Dodika u predmetu „Pavlović banka“ zvanično sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

On je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu. Dva puta je bio u Tužilaštvu, a prvi put je tražio odgodu da bi se, kako je rekao, pripremio. To je uradio tek kada je saznao da je osumnjičeni.

Međutim, Tužilaštvo BiH je, prema informacijama „Avaza“, intenziviralo istragu. Spin je određenih medija da se na ovom predmetu ništa ne radi, što potvrđuje nova urgencija Tužilaštva BiH Srbiji. Na predmetu rade dva tužioca. Jedan od njih je Mirza Hukeljić, tužilac koji je optužio crnolistaša Fadila Novalića u aferi „Respiratori“.

 

Zahladnjeli odnosi

Istina, pravosuđe Srbije, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći, do sada nije odgovorilo na ranije dopise, no nova urgencija mogla bi biti prekretnica. Dolazi u nimalo povoljnom trenutku za Dodika.

Srednji prst

Nakon to je „Avaz“ prvi objavio da će Dodik biti ispitan u Tužilaštvu lider SNSD-a je tada osuo paljbu po našem listu.