Američki State Department izdao je saopćenje za javnost nakon što su danas na listu sankcija SAD-a dodali tri imena iz Bosne i Hercegovine.

“Kako Sjedinjene Države nastavljaju podržavati reforme, mi također promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije kao i njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, navodi se na početku.

Dalje ističu da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija BiH ‘naoružale’ su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane”, navode iz State Departmenta.

Danas su vlasti SAD-a uveli sankcije za, kako su naveli, tri pojedinca koji predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i aspiracijama onih koji traže funkcionalnu demokratsku upravu.
Bivši direktor OSA-e
Poznati detalji zašto je Osmica završio pod sankcijama: Praćenje, prisluškivanje… u korist SDA

Ministarstvo trezora SAD-a na crnu listu je stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića jer je zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju, u državnom vlasništvu, BH Telecom u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA) . Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i partijskog bogaćenja. Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA u korištenju položaja vlasti za ličnu i stranačku korist.

Podrivanje Dejtona
Amerikanci na crnu listu stavili i direktora agencije iz RS-a jer je uzurpirao državnu imovinu

Sanksionisan je i Dragan Stanković, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, jer Washington smatra da on provodi aktivnosti koje su eklatantan pokušaj uzurpiranja imovine države BiH koja se nalazi u entitetu RS, suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR). Stankovićevi napori da donese ovaj neustavan zakon odražavaju lažne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih lidera RS u vezi s tim.
Crna lista OFAC-a
Amerika sankcionisala i Edina Gačanina: Vođa narko-kartela u kojem su ljudi iz BiH

I na kraju, treća osoba iz BiH je Edin Gačanin, koji važi za jednog od najozloglašenijih svjetskih trgovaca narkoticima. State Department navodi da je pored trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel umiješan u pranje novca i povezan je s grupom za organizirani kriminal Kinahan, koju je Ministarstvo finansija SAD-a prethodno označilo kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

“Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, te trgovine nedozvoljenih droga i organiziranog kriminala, koji zajednički prijete euroatlantskoj putanji BiH. Ostajemo nepokolebljivi u podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje”, zaključeno je.