Početna Zdravlje Nova saznanja: Nekim ljudima antitijela mogu trajati godinama

Nova saznanja: Nekim ljudima antitijela mogu trajati godinama

Dužina imuniteta na koronavirus može se uveliko razlikovati od osobe do osobe, ukazuje novo istraživanje. Naučnici iz Singapura zaključili su da nekim osobama antitijela i imunitet koji se zasniva na T-ćelijama mogu trajati godinama.

Tim iz medicinske škole Djuk-NUS iz Singapura kaže da njihovi nalazi pružaju dokaze da je moguće da će neki prethodno zaraženi pacijenti biti ponovo zaraženi tokom sljedećih talasa ili od strane mutiranih varijanti koronavirusa.

Za potrebe istraživanja, koje je objavljeno u časopisu The Lancet Microbe, tim je šest do devet mjeseci proučavao 164 pacijenta sa kovidom 19 u Singapuru.

Pacijenti su davali uzorke krvi, koje su istraživači analizirali na neutralizujuća antitijela i na T-ćelije, koje su vrsta bijelih krvnih zrnaca koje se vezuju za viruse i ubijaju ih.

Najmanje jedna trećina učesnika nije imala promjene nivoa antitijela nakon najmanje šest mjeseci, a neki su čak imali i porast, što sugeriše da bi njihov imunitet mogao da traje godinama, tvrdi tim koji je sproveo istraživanje.

– Ključna poruka ove studije je da se dugotrajnost funkcionalno neutrališućih antitijela na SARS-CoV-2 može uveliko razlikovati i važno je to nadgledati na individualnom nivou – rekao je autor dr Vang Linfa.

Učesnici su bili kategorisani u pet grupa u zavisnosti od toga koliko su trajala njihova antitijela.

Prva grupa, nazvana “negativna” grupa, nikada nije imala detektujuća neutrališuća antitijela i činila je oko 11,6 procenata pacijenata. Sljedeća grupa, “brzog opadanja”, činila je 26,6 procenata pacijenata i imala je različite nivoe ranih antitijela koja su brzo nestajala, u roku od nekoliko dana.

Zatim, grupa “sporo opadajućih” imala je antitijela koja su izblijedila u roku od šest mjeseci, a činili su 29 procenata učesnika.

Grupa “opstanka antitijela”, koja je činila 31,7 odsto učesnika, pokazala je malu promjenu nivoa antitijela tokom najmanje šest mjeseci. Na kraju, grupa “odloženog odgovora”, koju je činilo 1,8 procenata pacijenata, pokazala je porast neutralizujućih antitijela tokom perioda studije.

Međutim, studija je otkrila da većina pacijenata ima visok nivo T ćelija, čak i među onima u “negativnoj” grupi. To podrazumijeva da pojedinci i dalje mogu biti zaštićeni ako imaju snažan odgovor T ćelija, uprkos niskom nivou neutralizujućih antitijela.

– Prisustvo T-ćelija pruža nadu u dugotrajnu zaštitu, koja će zahtijevati više studija i vremena za potvrđivanje epidemioloških i kliničkih dokaza -rekao je studije dr Dejvid Li, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti u Singapuru.

 

ASHA prodaja vozila