Početna Prijedorski region Nova prilika za legalizaciju objekata

Nova prilika za legalizaciju objekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovinom prošlog mjeseca na snagu je stupio Zakon o legalizacji bespravno izgrađenih objekata. Do donošenja nove regualtive ovo pitanje je bilo riješeno  Zakonom o prostornom uređenju i građenju. Ovim je data nova prilika za legaliacju svim onima koji to nisu učinili do kraja 2016. godine. Krajni rok za legalizaciju po novom zakonu ne postoji, ali najbolje bi to bilo uraditi što prije, napomenula je Mirjana Komljenović, načelnik gradskog Odjeljena za prostorno uređenje.

–  Važno je istaći da ukoliko nelegalni graditelj podnese zahtjev za legalizaciju u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu novog zakona, platiće samo naknade koje su propisane Zaknom o prostornom uređenju i građenu. Ukoliko to ne učini u navedenom roku, platiće i dodatnu naknadu za legalizaciju koja iznosi 20% od pomenutih naknada – rekla je Komljenovićeva.  Vlasnik ili korisnik nelegalno izgrađenog objekta treba da Odjelenju za prostorno podnese zahtjev za izdavanje naknadnih lokacijskih uslova i naknadne građevinske dozvole. Nakon toga na teren izlaze ovlaštena lica iz Odjeljenja, koja u roku od 30 dana vrše uviđaj, i ukoliko se ispune svi ulsovi kreće proces legalizacije.  Što se tiče obračuna iznosa za legalizaciju, gleda se na kvadarturu korisne porvšine, namjenu objekta i u kojoj zoni se on nalazi.   

Lokalnim zajednicima ostavljena je mogućnost da subvencioniše troškove legalizacije ugroženim kategorijama stanovištva, što će uraditi i Prijedor, ukoliko bude prostora u gradskom budžetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K.V.

ASHA prodaja vozila