Austrija s početkom skijaške sezone uvodi takozvane ninja-pasoše za djecu.

Ninja-pasoši vrijede za djecu od 12 do 15 godina koja se još nisu vakcinisala ili nisu preboljela virus, pojasnila je austrijska ministrka turizma Elizabet Kestinger na današnjoj konferenciji.

Ninja-pasoš podrazumijeva režim od više testiranja, vrlo je sličan onome koji se u Austriji sprovodi za škole, a potvrđeno je da odluka vrijedi i za djecu iz inozemstva koja će s roditeljima doći na odmor.

“Za djecu iz inostranstva teže je sprovoditi 2G pravilo pa će ovo olakšati stvar”, rekla je ministrka Kestinger.

Pasoš je ekvivalent 2G potvrdi (u Austriji se priznaje samo vakcina ili preboljenje) pa će djeca s ninja-pasošima moći ići na sva ona mjesta na koju smiju samo oni koji su vakcinisani ili su preboljeli virus.

Djeca se u 5 dana moraju testirati tri puta

Djeca se moraju testirati tri puta u razdoblju od pet dana, s time da dva od ta tri testa moraju biti PCR.

Pod uslovom da u pet dana djeca obave tri testa, šesti i sedmi dan boravka više se ne moraju obavljati testovi. PCR test je inače već i sada uslov za ulazak u Austriju za djecu iznad 12 godina koja nisu vakcinisana ili nisu preboljela virus.

Podaci o testovima se upisuju u karticu koja se skida na službenim stranicama austrijskog ministarstva turizma, a treba imati i potvrde o obavljenim testovima, u papirnatom ili digitalnom obliku.

Da bi ninja-pasoš bio valjan, treba predočiti i identifikacijski dokument sa slikom.

Na šta treba paziti i kada se izuzetno priznaje antigenski test umjesto PCR-a

Austrijanci upozoravaju da, ako ciklus započne više dana prije dolaska, za boravak od sedam dana možda neće biti dovoljan jedan ciklus od tri testiranja.

U slučaju da neko iz objektivnih razloga u roku 24 sata ne dobije rezultat PCR testa (podsjetimo još jednom da dva od tri testa moraju biti PCR), izuzetno vrijedi i brzi antigenski test.

Sve informacije o ninja-pasošima mogu se pronaći na ovom linku.

nezavisne