Početna Crna hronika Nova pogibija radnika u BiH

Nova pogibija radnika u BiH

“Odjednom je nešto palo pored mene i na prvi mah sam pomislio da je greda”, priča za Nezavisne novine radnik na izgradnji buduće zgrade mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu u Banjoj Luci, gdje je danas, u padu sa visine od oko 10 metara, poginuo njegov radni kolega Milorad Ristić (60).

Ostale radne kolege navele su da je Ristić pao sa najvišeg nivoa zgrade u izgradnji, te da mu nije bilo spasa.

“On se obrušio sa vrha zgrade, zakačio za ploču na nivou ispod, a zatim pao na zemlju. Jedan čovjek mu je ubrzo prišao, pokušao da mu izvuče jezik, ali nije se tu ništa moglo uraditi”, rekli su radnici.

 

Uviđaj je trajao više sati, a potresne scene posmatrali su brojni građani i radne kolege stradalog radnika, čije je tijelo bilo pokriveno plahtom, a zatim ga je odvezlo vozilo “Gradskog groblja”.

U preduzeću “Progres-gradnja”, gdje je Ristić bio zaposlen, rekli su da je on radio kod njih 14 godina.

“Riječ je o jako vrijednom radniku. Ne znamo šta je uzrok nesreće dok se ne izvrši obdukcija. Radnik je bio obezbijeđen što se tiče zaštite na radu”, kazali su iz preduzeća “Progres-gradnja”.

Da će obdukcija biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske potvrđuju i u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

“U Karađorđevoj ulici u utorak, oko 10.50, na gradilištu prilikom obavljanja građevinskih radova padom sa zgrade u izgradnji smrtno je nastradao radnik preduzeća ‘Progres-gradnja’ iz Banjaluke, Banjalučanin Milorad Ristić”, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Uviđaj je obavio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Branko Bjelajac, zajedno sa policijom, uz prisustvo inspektora zaštite na radu i ljekara mrtvozornika.

“Dežurni tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja svih okolnosti predmetnog događaja, a naložena je i obdukcija tijela smrtno nastradalog lica”, kažu iz Tužilaštva.

U proteklih devet mjeseci u Srpskoj je zabilježeno pet pogibija radnika na radnom mjestu, od čega tri u građevinarstvu, što svjedoči da je ova oblast i dalje jedna od najrizičnijih.

“Bilo je i 67 težih povreda, i to četiri u elektroprivredi, osam u građevinarstvu, 14 u šumarstvu i drvnoj industriji, jedna u tekstilnoj industriji i 40 u ostalim djelatnostima”, rekli su danas za u Inspektoratu RS.

U 2018. godini na radnom mjestu smrtno je stradalo 13 radnika, a bilo je i 79 težih povreda na radu.

“Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda te šumarstvo i drvna industrija, u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu”, naveli su iz Inspektorata RS-a.

Fokus

Dental Studio Prijedor