Početna Region Nova kazna za Sanadera zbog korupcije

Nova kazna za Sanadera zbog korupcije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je danas osudio nekadašnjeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a, Ivu Sanadera, na 4,5 godine zatvora zbog krivičnog djela primanja i davanja mita u slučaju “Planinska”.

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna (sada oko 2,3 miliona evra) koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrijednost zgrade, i Fiolić koji je priznao krivicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko od osuđenih nije došao na izricanje presude, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u narednih mjesec dana.

Zamjenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba za Sanadera i Mlinarevića.

– Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije te da su izrečene kazne preblage – rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je iznijeti sutra.

– Jedan dio odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije proveo usaglašavanje više vještačkih nalaza koji su bili kontradiktorni – naveo je.

Ovo Sanaderu nije prva presuda za korupciju. Vrhovni sud Hrvatske donio je sredinom 2014. pravosnažnu presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hipo” i primanja mita od mađarskog MOL-a. Desetogodišnja kazna umanjena na 8,5 godina “iza rešetaka”.

mondo.rs

ASHA prodaja vozila