Početna Politika Nova generacija očitala političku lekciju „vječitim opozicionarima“ u RS

Nova generacija očitala političku lekciju „vječitim opozicionarima“ u RS

Odličan rezultat Draška Stanivukovića, Ljubiše Petrovića, Jelene Trivić, Nebojše Vukanovića, Zorana Vidića, kao i drugih „svježih“ političkih imena u redovima opozicije na nedavno održanim lokalnim izborima, još jedan su dokaz da je krajnje vrijeme da mnogobrojni funkcioneri SDS-a i PDP-a, koji decenijama ne uspijevaju „poljuljati brod“ kojim upravlja SNSD, najviše stranačke funkcije i buduće kandidature prepuste novim imenima, a oni se povuku u drugi plan.

Neočekivano ubjedljiva pobjeda PDP-ovog Stanivukovića, koji je prije četiri godine bio tek novoizabrani odbornik u lokalnom parlamentu, 2018. poslanik u Narodnoj skupštini RS, a danas prvi čovjek najvećeg grada Srpske, pokazala je da se rezultat itekako može napraviti ukoliko nasuprot kandidata SNSD-a u prvom redu nemate vječite opozicionare i kalkulante kakvi su bili Dragan Čavić, Ognjen Tadić, Nenad Stevandić, Mladen Ivanić i drugi, a koji su decenijama zauzimali prve redove u svojim strankama.

Koliko je bila ubjedljiva Stanivukovićeva pobjeda, koji je osvojio preko 50.000 glasova, najviše u BiH, toliko je i njegova partijska koleginica Jelena Trivić bila dominantna kada je riječ o glasanju za partijske liste, jer je osvojila preko 13.000 ličnih glasova, što je 70 odsto od ukupnog broja glasova PDP-a kao druge po snazi stranke u Banjaluci. Trivićeva je samo prije dvije godine bila gotovo nepoznata široj javnosti te je za vrlo kratko vrijeme pridobila ogromnu podršku sugrađana, a vjeruje se da dobro kotira i u ostatku Srpske.

Ljubiša Petrović i Nebojša Vukanović posebno su se izdvojili. Petrović je, za razliku od Stanivukovića koji je iza sebe imao jak banjalučki PDP, nastupio u okolnostima politički devastirane političke scene u Bijeljini, gdje su skoro svi bili na strani dugogodišnjeg gradonačelnika Miće Mićića i gdje se očekivao scenarij iz Doboja, u kojem je opozicija u potpunosti ugušena. Međutim, Petrović, koji je javnosti bio potpuno nepoznat do prije nekoliko mjeseci, dobio je osam odsto glasova više od „starog vuka“ domaće političke scene, Mićića, koji se očito preigrao sa aranžmanom koji mu je ponudio lider SNSD-a Milorad Dodik, da pređe na stranu nekadašnjih oponenata.

Političku lekciju „vječitim opozicionarima“ održao je i Nebojša Vukanović, čija je lista „Za pravdu i red“, bez stranačke infrastrukture i skupe kampanje, osvojila odborničkih mandata koliko SDS, PDP i pokret biznismena Rodoljuba Draškovića zajedno. Njegova lista izbila je na drugu poziciju, tik uz vladajući SNSD.

I novoizabrani načelnik Broda Zoran Vidić, ali i Maja Dragojević-Stojić, koja je izgubila trku za gradonačelnicu Prijedora, oboje iz SDS-a, su nova lica u opozicionim redovima a koja su ostvarila zapažen rezultat. Vidić zbog same pobjede a Maja jer je, i pored poraza, osvojila duplo više glasova od partije koja ju je nominovala, a koja joj nije dala potpunu podršku, što je bilo vidljivo i usputnim posmatračima predizbornih dešavanja u ovom gradu.

Naime, Dragojević-Stojićeva je nominovana u trenutku kada je DNS čvrsto bio u koaliciji sa SNSD-om na republičkom nivou, a njegov lider Nenad Nešić upravljao unosnim republičkim preduzećem „Putevi Srpske“. Kada je izgubio zadnje pomenutu poziciju, zbog sukoba sa Dodikom, Nešić na početku predizborne kampanje najavljuje izlazak iz višedecenijske koalicije, što je potvrdilo i Predsjedništvo stranke. Međutim, na tome je i ostalo. Dan izbora, 15. novembar, se približavao, DNS-ovi kadrovi su ostali na ministarskim pozicijama u Vladi RS i Savjetu ministara BiH, a lokalni odbori u ogromnoj većini poručivali da ne planiraju napuštati ranije dogovorenu koaliciju sa SNSD-om. Nakon što je Nešić nekoliko dana prije izbora, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, pozvao sve članove partije na čijem je čelu da podrže kandidate SDS-a i PDP-a za (grado)načelničke pozicije, stvorio se pritisak na Maju Dragojević-Stojić da učini isto, samo u suprotnom smjeru, i pozove svoje pristalice da glasaju za DNS-ovog Dragutina Rodića.

Lider SDS-a Mirko Šarović je pozdravio moguću saradnju sa DNS-om ali se nije javno izjasnio da li bi kandidatkinja njegove stranke trebala da se povuče u Prijedoru, predsjednik prijedorskog SDS-a Milan Tubin otvoreno je pozdravio mogućnost saradnje sa DNS-om, inače strankom koja je decenijama vladala Prijedorom, ali je Dragojević-Stojićeva slične kombinacije u startu sasjekla poručivši da ne pristaje na takvu vrstu političke trgovine, zbog čega joj se pripisuje krivica jer je pobjedu odnio SNSD-ov kandidat Dalibor Pavlović. Međutim, rezultati izbora pokazali su da je narod ipak stao na stranu SDS-ove kandidatkinje koja je osvojila oko 6.000, za razliku od stranke kojoj pripada, a koja je dobila povjerenje oko 3.000 birača.

Upravo je ona javno, ubrzo nakon završetka izbora, poručila da se nova lica, koja su ostvarila zapažen izborni rezultat, moraju staviti u prvi plan u opozicionim redovima.

„Opoziciji treba nova energija, na krilima pobjednika. Ovi izbori pokazali su nam da nema ’nedodirljivih’. Pokazali su nam da je smjenjivost moguća. To je vrlo bitno za neke buduće političke bitke koje nas očekuju. Ako pričamo o pobjedi opozicije, pričamo o pobjedi pojedinaca koje je narod podržao. Pričamo o Jeleni, o Drašku, o Vukanu, o Milanu M. i ostalima koji politiku ne gledaju kao podjelu plijena. Opozicione stranke zabilježile su pad. Ne smijemo se zavaravati, već dobro analizirati situaciju i raditi na tome kako bi se talas promjena nastavio. Šansu da vode moramo dati novim, i prije svega mladim ljudima. Oni su ti koji će opoziciji dati novu energiju i nove ideje. Zajedno, na krilima već pomenutih pobjednika gradimo nove politike, koje će se zasnivati na principima, a ne na ’trulim’ koalicijma. Ne možemo stajati rame uz rame sa onima koji su godinama gradili i bili dio lošeg sistema. Oni se ne mogu preko noći izjednačiti sa iskrenim borcima za bolje i pravednije društvo. Pokažimo da smo zaista drugačiji. Narod će to prepoznati“, poručila je ona.

Da njen komentar nije bez osnova pokazuju ukupni izborni rezultati opozicije, koji pored gore pomenutih primjera, mogu da se pohvale tek sa još par značajnijih pobjeda, a na nivou Republike Srpske SDS i PDP su ostvarili pad od pet, odnosno dva, odsto glasova. Najveća opoziciona stranka je ostvarila najgori rezultat od osnivanja do danas, na šta ukazuje tek nekoliko visokih funkcionera poput Milana Miličevića, predsjednika Glavnog odbora i novog-starog načelnika Teslića. Sa druge strane, lider SDS-a Mirko Šarović proglašava pobjedu, te ignorišući ostale rezultate u prvi plan ističe pobjede Stanivukovića i Petrovića, sa kojima skoro da nema ništa i tako izbjegava vlastitu odgovornost jer su njegovi prethodnici, Mladen Bosić i Vukota Govedarica, nakon loših rezultata davali ostavke, što on i ne pomišlja.

SDS je nestao u Doboju, došao do ivice cenzusa u Banjaluci, istopio se u Bijeljini, Trebinju, Prijedoru, Zvorniku, PDP mimo Banjaluke i Kotor Varoša nema razloga za optimizam jer u 20 opština nije prešao cenzus. I to što ove dvije stranke nisu uopšte imale kandidate za načelničke pozicije u čak 12 opština govori koliko su njihove pozicije daleko od pobjedničkih pred izbore 2022. godine.

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže za Moju Hercegovinu da je još nakon prošlih parlamentarnih izbora 2018. godine postalo jasno da Stanivuković i Trivićeva u Banjaluci, Vidić u Brodu i Vukanović u Trebinju stasavaju u ozbiljne političare.

„Godine parlamentarne borbe, jasnost u stavovima i beskompromisnost u kritici loših pojava doveli su do rasta njihove popularnosti i oživljavanja njihovih političkih stranaka. Prisjetimo se šta je bio SDS prije 10 godina u Brodu i pogledajmo gdje je danas. Da je neko na prošlim parlamentarnim izborima govorio da će Brod imati poslanika vjerujem da bi malo ko vjerovao u to. Vidić je vjerovao i tada a i sada ponovo pokazao da se i u manjim sredinama, bez medijske podrške i sa limitiranim sredstvima može ostvatiti rezultat. Znajući stanje u Brodu sasvim sam siguran da će Zoran Vidić dokazati da je bio ispravan i logičan izbor njegovih sugrađana“, kaže naš sagovornik.

Tojagić naglašava da su ovi izbori pokazali da rad na terenu, jasni i argumetovani stavovi, upornost i požrtvovanost daju rezultat.

Plejada mlađe opozicione garde pokazala je da njihovo vrijeme možda tek dolazi. Popularnost Draška Stanivukovića i dalje raste. Javnost i politička konkurencija nestrpljivo iščekuju šta će biti sa realizacijom njegovih obećanja. Izazovi koje će on imati sa sa gradskom skupštinom, sa imenovanjem načelnika i usvajanjem budžeta za narednu godinu su nešto što bi moglo odrediti njegovu političku putanju. Bez obzira na najavljene promjene Zakona o lokalnoj samoupravi izvjesno je da mu neće biti lako. Banjaluka će u narednom periodu biti test političke zrelosti, snage i znanja PDP-a i SDS-a. Sigurno je da će se umijeće upravljanja najvećim gradom Srpske odraziti i na ostatak entiteta. Vjerujem da će u svemu tome biti političkih manipulacija i opstrukcje, medijskih spinova“, kaže Tojagić.

I politički analitičar Velizar Antić ističe da su posljednji lokalni izbori jasno pokazali da je narodu potrebno osvježenje na političkoj sceni pa su u trci za načelnike i gradonačelnike izabrani mlađi ljudi, dok su mnogi vječiti (grado)načelnici sklonjeni sa scene.

„Ovaj trend je veliko iznenađenje za mnoge, jer je do sada nametnuta matrica da ’stari vukovi’ nemaju alternativu i da samo oni znaju da se izbore u trenutnom političkom ambijentu. Ova teza je pretrpjela apsolutni poraz na lokalnim izborima, gdje su birači kaznili kandidate koji su duži niz godina, pa čak i decenija, u vrhu političkog procesa i dali su podršku mlađim kandidatima“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da pad glasova opozicionih stranaka govori da one nisu izvršile potrebne personalne reforme na lokalnom nivou i da nisu u dovoljnoj mjeri došli do birača.

„Jer ukoliko imate jako veliko nezadovoljstvo naroda trenutnom društveno-političkom situacijom u zemlji, a opozicija nije u stanju da artikuliše te nezadovoljne glasove i privuče ih na svoju stranu, sasvim je jasno da nisu dovoljno dobro radili na terenu. Jednostavno, opozicionim strankama je potrebno personalno osvježenje na lokalnom nivou, i rezultati kandidata koji su osvojili pobjedu na lokalu to najbolje potvrđuju. Nova lica u politici sasvim sigurno predstavljaju budućnost na političkom nebu Srpske i na njih treba računati u narednom periodu“, zaključio je Antić.

Novinar Goran Dakić takođe ističe da su opozicione pobjede tek incidenti ostvareni zahvaljujući pojedincima dok je ukupna opoziciona slika prilično sumorna.

U noći izbora, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati, nepoznati junak je, noseći fasungu u SDS, rekao kako se u ovoj stranci dugo nije slavilo i kako konačno ima razloga za slavlje. Istina je, kao i uvijek, na drugom kraju tunela. Razloga za slavlje nema uopšte, jer je SDS po dubini ove izbore izgubio, jer je osvojio manji broj glasova nego prije četiri godine. To znači da stranka ništa ne radi, da se članstvo osipa, prelazi u druge partije ili nezainteresovano čuči u kakvom opštinskom odboru čekajući priliku da zgrabi dio nekog kolača“, kaže naš sagovornik.

Dakić podsjeća da je SNSD Banjaluku izgubio i prije dvije godine, na opštim izborima, pa mu to nije smetalo da „pomete SDS i PDP u trci za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva“.

„Lokalni izbori nisu mjera odnosa snaga. Jasno je da je opozicija u Banjaluci pobijedila zahvaljujući nevjerovatnoj energiji Stanivukovića, Trivićeve i Vukanovića, ali to ne znači ništa ako tu pobjedu ne budu pratile promjene po dubini koje podrazumijevaju jačanje stranačke infrastrukture. Tri snažna pojedinca su dovoljna da sruše lokalnu vlast ma kakva ona bila, ali je potrebno daleko više da se napadnu opšti izbori 2022. godine“, zaključio je Dakić.

Sve partije tvrde da su pobijedile

Tojagić se, analizirajući minule izbore za portal Moja Hercegovina, osvrnuo i na ukupne stranačke rezultate. On ističe da je glavni paradoks pomenutog građanskog izjašnjavanja to što svaka partija u Srpskoj tvrdi da je pobijedila a da su drugi izgubili.

Svako ima i neke argumente koji i ukazuju da je tako. Nazvao bih to ’Trampovim sindromom’ jer, ipak, mahom podaci govore suprotno od izjava. Tako jedni slavodobitno govore o pobjedi u 42 opštine u RS i u tri u FBiH a zaboravljaju na raniju uvjerenost u pobjedu u 80 odsto lokalnih zajednica. Drugi na osnovu sjajnog rezultata u Banjaluci i Kotor Varošu zaboravljaju da PDP-a gotovo da nema u ostatku Republike Srpske. SDS je ’vaskrsao’ u Brodu, Modriči, Šamcu, Tesliću ali je žalosno njegovo nestajanje u Banjaluci, Doboju, Prijedoru itd. Ujedinjena Srpska je imala velika očekivanja od ovih izbora koja se nisu realizovala. Očekivala je 12.000 glasova u Banjaluci a dobila neuporedivo manje. Ovi izbori su razbili i mit da stranka kad se razbije ne može dati rezultat koji je imala dok je bila cjelovita. Da nije tako pokazali su svojim rezultatima SPS i SP kao i DEMOS i DNS“, ističe Tojagić.

On dodaje da je najveće iznenađenje izbora rezultat SPS-a na čijem čelu je Goran Selak, aktuelni poslanik u NSRS. Podsjećamo, pomenuta stranka je nastala cijepanjem nekada jedinstvene Socijalističke partije Petra Đokića, kojeg su bivše partijske kolege označile kao glavnog krivca za raskol i podjelu socijalista u dvije kolone.

„Dok se očekivao dobar rezultat SPS-a u Banjaluci i Laktašima, veliko je iznenađenje uspjeh na Palama, Gacku, Ljubinju itd. Vjerujem da su i u DEMOSU zadovoljni izbornim rezultatima, ali i DNS-u, koji je u jako teškim uslovima dočekao izbore ali ipak ostvario zavidan izborni rezultat. Veliki udarac za DNS je svakako gubitak gradonačelnika u Prijedoru ali vjerujem da su pravi izazovi tek pred njima. Upitno je koliko će biti monolitni u narednom periodu. Ako se i ne možemo složiti ko je izborni pobjednik vjerovatno su najveći gubitnici NDP i Napredna Srpska koje su do prije par godina bile i parlamentarne stranke, a na nedavnim izborima su doživjeli potpuni krah“, zaključio je naš sagovornik.

Ognjen Tešić/mojahercegovina.com

ASHA prodaja vozila