Početna BiH NOVA BRUKA NA FAKULTETU Profesori SPRIJEČILI OTKAZ radnika koji je optužen za...

NOVA BRUKA NA FAKULTETU Profesori SPRIJEČILI OTKAZ radnika koji je optužen za SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE studentkinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesori Tehnološkog fakulteta u Banjaluci sačuvali su kontroverznog radnika studentske službe Velimira Balabana na poslu, jer su glasali da ne dobije otkaz, saznaje Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, komisija se sastojala od pet članova, a tri su glasala da Balaban bude kažnjen samo sa smanjenjem plate u naredna tri mjeseca sa 20 odsto, dok su dva člana glasala za otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u međuvremenu su donijeli odluku da mu ipak zabrane rad sa studentima. Ovom odlukom potvrđeno je naše pisanje o nedoličnom ponašanju Balabana, kojeg su brojne studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje.

– Postojale su samo dvije opcije, a to su da dobije otkaz ili da mu se umanji plata. Očekivali smo da će sigurno većina biti za otkaz, međutim glasanje je i nas iznenadilo – rekao je naš izvor iz Rektorata.

Iako je glasanje tajno, više naših sagovornika iz Rektorata je potvrdilo da se zna da je dvoje profesora sa Tehnološkog fakulteta glasalo protiv otkaza.

–  To je bilo licemjerno od njih. Kada je počela da se zakuvava afera oko Balabana, upravo sa njegovog fakulteta su bili najglasniji da mora dobiti otkaz, a sada su mu oni sačuvali stolici – kaže sagovornik Srpskeinfo.

Prema njegovim riječima, trebalo je svi da se ugledaju na svog dekana Ljiljanu Vukić, koja je najvjerovatnije nezadovoljna ovom odlukom, podnijela ostavku na to radno mjesto.

Velimir Račić, predsjednik disciplinske komisije koja je donijela ovu odluku, juče je rekao da je neradni dan i da nam ne može dati izjavu. Na kraju je, ipak, kratko rekao da to ne može komentarisati i da ne može saopštiti koji su profesori članovi ove komisije.

Odluku donijeli članovi akademske zajednice

U Rektoratu su nam rekli da su u Disciplinskoj komisiji, koja je donijela odluku o kazni za Balabana, bili članovi akademske zajednice sa Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta, kao i članovi Univerziteta.

– Odluka je donesena većinom glasova, a kako je glasao koji član komisije je tajna – istakli su u Rektoratu.

zgrada rektorata univerzitete u BL foto S PASALIC - NOVA BRUKA NA FAKULTETU Profesori SPRIJEČILI OTKAZ radnika koji je optužen za SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE studentkinja

Međutim, jedina stvar koja se promijenila u slučaju Balaban, jeste to što su mu zabranili dalji rad sa studentima. Iz Rektorata je ranije saopšteno da Balaban neće biti prebačen na drugo radno mjesto, jer za to nije bilo zvaničnih zahtjeva. Ipak, najvjerovatnije pod pritiskom javnosti promijenjena je odluka i Balaban će biti prebačen na drugo radno mjesto.

– Rektorski kolegijum Univerziteta u Banjaluci, na sastanku održanom  7. maja predložio je promjenu radnog mjesta za Balabana. Predloženo je da se premjesti na neko drugo radno mjestu u skladu sa njegovom stručnom spremom i platnim koeficijentom. Odlučeno je da se rasporedi na radno mesto u kojem neće biti u direktnom kontaktu sa studentima – istakli su u Rektoratu.

Prijava rektoru i policiji

Podsjećamo,  ranije smo objavili seriju tekstova o Balabanu kojeg su studentice optužile da ih je tjerao da ga ljube, a zatim su se pojavile optužbe da štima ispite, a neki su i javno rekli da su zbog ovo slučaja dobijali prijetnje.

Sve je počelo 18. oktobra prošle godine, kada su se pojavile pritužbe nekoliko studentkinja koje su se žalile na ovog radnika. Balabana su studenti optužili za seksualna uznemiravanja, u prijavi koju su podnijeli rektoru i policiji naveli su i da je sređivao ispite na fakultetu, kao i da je nudio mito od 60.000 KM kako bi se sve to zataškalo.

Od početka ove afere, Balaban se nalazio na bolovanju, a unajmio je i tim advokata. Upravo zbog ovog slučaja, ubrzo su pokrenuti i veliki studentski protesti zbog kojih je ostavku podnio tadašnji rektor Milan Mataruga. U banjalučkom tužilaštvu ovaj slučaj su okarakterisali kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

Studenti zgroženi odlukom

Predsjednik Studentske organizacije Tehnološkog fakulteta Goran Popović, kojem je prijećeno zbog ove afere, rekao je da su poslali dopis rektoru Radoslavu Gajaninu u kojem su naveli da su zgroženi i razočarani odlukom, te da je Univerzitet ovom odlukom okrenuo leđa svim svojim studentima.

(Blic)

cera - NOVA BRUKA NA FAKULTETU Profesori SPRIJEČILI OTKAZ radnika koji je optužen za SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE studentkinja