Početna Biznis Nova bh. puška uskoro na tržištu

Nova bh. puška uskoro na tržištu

Nova bh. puška, koja je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom svijeta. Ovo nije jedina koju proizvodimo

Prošla test

U toku su završna testiranja kako bi dobila NATO kod, a novost je da je daljnju proizvodnju i usavršavanje preuzeo “Igman” iz Konjica, najveća firma namjenske industrije koja godinama ostvaruje najveći promet i prihode.

Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila daljnje aktivnosti.

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja, i proizvedeno je bilo 10 prototipa. Sada kreće masovnija proizvodnja.

Plan prometa

– Ovaj bh. proizvod uskoro bi se trebao naći na inozemnom tržištu. Očekujemo i prve narudžbe – rečeno je za Avaz iz sektora namjenske industrije FBiH.

Osim toga, kada je u pitanju poslovanje ove branše, plan prometa za ovu godinu je 277 miliona KM, dok je, zaključno sa sredinom maja, već prometovano 150 miliona KM.

I dalje prednjače firme “Igman”, “Ginex” i “Pobjeda Rudet”. Ove firme ostvaruju sve zacrtane ciljeve. Zbog problema s pandemijom podbacili su BNT, „Zrak“ i „Binas“.

Gdje izvozimo

Kada je u pitanju izvor oružja i municije, firme namjenske industrije najviše izvoze u Saudijsku Arabiju. Nastavljen je i izvoz u Maleziju, Ameriku, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate…