Početna Svijet Norveška bezbjednosna agencija poručila da je napad lukom i strijelom najvjerovatnije teroristički...

Norveška bezbjednosna agencija poručila da je napad lukom i strijelom najvjerovatnije teroristički čin

Norveška bezbjednosna agencija PST saopštila je danas da je vrlo slučaj napada lukom i strijelom u kojem je Danac koji je prešao u islam ubio pet osoba, najvjerovatnije teroristički čin.

Policija je prethodno saopštila da je državljanin Danske koji je uhapšen pod sumnjom da je ubio pet osoba lukom i strijelom ranije prešao u islam i da je policija već bila zabrinuta zbog znakove njegove radikalizacije

Regionalni načelnik policije Ole Bredvurd Severud naveo je u saopštenju da 37-godišnji Danac sarađuje tokom istrage, ali da još nije priznao krivicu.

Još dvije osobe, među njima i policajac koji nije bio na dužnosti, napadnuti su u srijedu uveče na različitim lokacijama u Kongsbergu, gradu udaljenom 68 km jugozapadno od prestonice Osla.

Nakon napada, Uprava policije je saopštila da je naredila službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje, pošto norveška policija obično nije naoružana, ali policajci imaju pristup oružju kada je to potrebno.

To je najsmrtonosniji napad u Norveškoj od 2011. godine, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba, većinom tinejdžera.