Početna Biznis Njemačko carstvo za tekstilni otpad: Recikliraju i prašinu (VIDEO)

Njemačko carstvo za tekstilni otpad: Recikliraju i prašinu (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modna industrija je nakon naftne najzagađenija industrija na svijetu, a brzo mijenjanje trendova mode čini je toliko štetnom za okolinu da je postala jedna od najzaostalijih industrija na svijetu.

Iako “održiva moda” može zvučati kao koncept koji brendovi koriste samo kako bi ispunili svoju korporativnu i društvenu odgovornost, ova je inicijativa vrlo važna i odgovara na veliki i stvaran problem.

Osnovni cilj modne održivosti jeste osigurati da se odjeća izrađuje na takav način da vijek proizvoda minimizira sve nepoželjne učinke na okolinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj brendova uočava i priznaje ovaj problem, te usmjerava svoje poslovanje ka stvaranju promjena. U 2013. godini H&M bio je prvi modni brend na svijetu koji je pokrenuo globalnu inicijativu za prikupljanje odjeće, omogućujući kupcima da predaju neželjenu odjeću ili materijale u bilo koju H&M trgovinu, bez obzira na marku ili stanje.

 

Ako ste već nosili vašu garderobu u ovu trgovinu, onda znate i da se za svaku kesicu odjeće koju donesete dobije kupon od 15 odsto popusta na kupovinu omiljenog artikla u njihovoj radnji.

Zajedno sa novinarima iz Kine, Rusije, Danske, Španije… i ekipa “Nezavisnih” je na poziv H&M imala priliku da posjeti fabriku SOEX, i poseban dio “I:Co”, skraćeno od “I: Collect” (Ja sakupljam), u njemačkom gradiću Volfen, udaljenom oko dva sata vožnje od Berlina.

Ova fabrika nudi inovativna rješenja za prikupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje polovne odjeće i obuće, a takođe je već 25 godina vodeća kompanija u svijetu na području reciklaže tekstila.

Samo u prošloj godinu sakupili su više od 70.000 tona garderobe za recikliranje, koja se, osim u BiH, sakuplja u čak 60 zemalja širom svijeta.

“Prikupljamo predmete na našim partnerskim lokacijama širom svijeta, pažljivo ih sortiramo i ponovo upotrebljavamo ili recikliramo osiguravajući maksimalnu ponovnu upotrebu ovih vrijednih materijala”, kažu u kompaniji.

GRUBO I FINO RAZVRSTAVANJE

Pored H&M-a, mnogi drugi svjetski brendovi, ali i razne organizacije, prikupljaju garderobu koja završi u ovoj fabrici, a sam proces podijeljen je na nekoliko segmenata.

Oko 500 radnika svaku vrećicu garderobe koja stigne u fabriku otvara ručno i vrši grubo razvrstavanje. To podrazumijeva da se stvari razdvoje po vrsti namjene, odnosno majice na jednu, hlače na drugu, džemperi na treću, a jakne na četvrtu stranu… Zatim dolazi fino razvrstavanje, gdje radnici svaku stvar detaljno pregledaju, te prema procjeni odlažu za dalji postupak. Tako pamuk bacaju u jedan boks, sintetiku u drugi, kašmir u treći, džins u četvrti…

Svaki radnik prije zaposlenja prolazi obuku prema kojoj uči na dodir da raspoznaje materijale, kako bi postupak sortiranja bio što brži, a dnevno se obradi čak i do 300 tona korištene odjeće. Skoro 60 odsto stvari koje pristignu u ovu fabriku vrati se u prodaju, odnosno u mnogobrojne “Second hand” šopove širom svijeta.

Sistem je jednako jednostavan koliko i efikasan: modne kuće i trgovci prikupljaju tekstil u svojim prodavnicama, a “I:Co” planira logistiku i bavi se sortiranjem i recikliranjem prikupljene robe. Rezultat je dobitna kombinacija za sve koji su uključeni. “I:Co” sarađuje sa brojnim partnerima širom svijeta, a H&M je jedan od njih, koji integriše ova reciklirana vlakna u svoju proizvodnju.

ZIDOVI OD TEKSTILA

Dio garderobe koja dolazi u fabriku stručnog naziva tekstilni otpad, odnosno oko 30 odsto, presuje se i slaže u velike zidove od tekstila koji idu na dalju reciklažu. Da bi se riješio ovog otpada, SOEX prodaje dio robe industriji krpa, a ostali dio se drobi i pretvara u sekundarne sirovine (mješavinu recikliranog materijala). Dobijeno vlakno se može koristiti za stvaranje nove materije za proizvodnju tekstila.

Čak se i prašina koja se nakuplja prilikom proizvodnje recikliranog materijala reciklira, odnosno presuje u brikete i kasnije koristi u industriji kartona.

ODRŽIVOST KAO KLJUČNO PITANJE BUDUĆNOSTI

Brend H&M jedan je od vodećih u industriji održivog razvoja. Njihov odjel “H&M Sustainability” ima jasno zacrtane ciljeve, a jedan od njih je da do kraja 2030. koriste 100 odsto reciklirane ili druge održive materijale u svojoj proizvodnji.

Kompanija je u prošloj godini u svojim radnjama širom svijeta, među kojima je i ona u BiH, prikupila oko 28.000 tona tekstila za reciklažu, što ih dovodi u sam vrh dobavljača kompanije SEOX.

Paskal Brun, šef u odjelu “H&M Sustainability”, rekao je da je 2019. godina bila i više nego uspješna za kompaniju H&M, te da su uspjeli da u proizvodnji iskoriste 57 odsto recikliranih ili drugih održivih materijala, a da se održivi pamuk koristio u 97 odsto proizvodnje.

Cilj H&M-a je da cijeli proces zatvore u jedan krug, odnosno naprave obnovljivu modnu industriju.

“Kao velika kompanija želimo da predvodimo put ka cirkularnoj i obnovljivoj modi te tehnologijom i inovacijama zamijenimo konvencionalne materijale alternativama nastalim recikliranjem”, rekao je Brun.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila