Početna BiH Njemački trgovački gigant Lidl počeo graditi prvi objekat u BiH

Njemački trgovački gigant Lidl počeo graditi prvi objekat u BiH

Kompanija Lidl počela je graditi prvi objekat u Bosni i Hercegovini, a koji je lociran na području Bijeljine. S druge strane, lokacije za izgradnju objekata u Živinicama još uvijek nisu pronađene, potvrđeno je za Klix.ba.

S ciljem uspostavljanja poslovanja na našem tržištu, njemačka kompanija početkom prošle godine registrovala je firmu u Bosni i Hercegovini, pod nazivom Lidl BH d.o.o., nakon čega su se pokrenule priče o otvaranju minimalno šest poslovnica.

Do danas nijedna od njih nije otvorena, ali je bh. kompanija Lidl počela sa investiranjem u Bijeljini. Naime, u tom gradu, tačnije na lokaciji u neposrednoj blizni nove autobuske stanice, tuzlanska kompanija Tehnograd počela je sa izvođenjem radova na izgradnji objekta.

Projekat izgradnje poslovnog objekta sa pratećim građevinama u potpunosti finansira kompanija Lidl BH d.o.o., banjalučki Routing potpisan je kao projektant, dok je sarajevski MDC zadužen za nadzor.

Radovi su omogućeni na osnovu građevinske dozvole koju je izdala Gradska uprava Bijeljine, a potpuna realizacija projekta, kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, mogla bi se očekivati do kraja iduće godine.

S druge strane, najizglednije šanse za otvaranje prvih poslovnica u BiH, Lidl je nakon Sarajeva imao na području Živinica. Međutim, stvari su se promijenile, a prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, ova njemačka kompanija potencijalne lokacije u Živinicama još uvijek nije pronašla.

Formalni osnivač Lidla BH je firma W E-International Zweite GmbH. Kao direktor bh. ogranka kompanije naveden je Allen Halamić. Osim njega, u upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Mihajl Đotlo, Dean Sunek i Kristijan Zaec.