Početna Biznis Njemački auto gigant pronašao novi izvor goriva

Njemački auto gigant pronašao novi izvor goriva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija sa naftnim derivatima postaje sve lošija. Ne samo da su benzin i dizel veliki zagađivači, već ovo gorivo postaje nevjerovatno skupo, jer ga ima sve manje i manje na našoj planeti. Zbog toga sve auto kompanije pokušavaju da pronađu alternativne metode energije koje će iskoristiti kako bi pokretali automobile budućnosti.

Iako svi smatraju da budućnost leži u električnim agregatima, BMW ima ideju koja je možda čudna i smiješna, ali koja zapravo može donijeti rezultate. Naime, ova njemačka kompanija je konstruisala mašinu koja od kravljeg izmeta proizvodi električnu energiju.

Iz BMW kažu da su na ovaj način uspjeli da ubiju dvije muve jednim udardem. Poslije automobila, najveći zagađivač na planeti je stoka, odnosno izmet koji stvara metan koji odlazi u atmosferu i tako je zagađuje. BMW je zato pronašao način da izmet sagorijeva i da od njega dobija čistu električnu energiju, koja je maltene besplatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mašina koja od izmeta dobija energiju već je patentirana i testirana i pokazala je vrlo obećavajuće rezultate. BMW planira da ovakve mašine raspodijeli u svim većim mesnim industrijama, gdje se gaji veliki broj stoke i da njihov izmet iskoristi za stvaranje energije koja će se koristiti za punjenje elektro automobila.

(Ekapija, Nezavisne novine)

 

ASHA prodaja vozila