Početna Svijet Njemačke željeznice traže 50.000 radnika. Mogu i Bosanci!

Njemačke željeznice traže 50.000 radnika. Mogu i Bosanci!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke željeznice u ovoj i sljedećoj godini planiraju zaposliti gotovo 50.000 novih radnika. Do kraja ove godine imat će 24.000 novih radnika, a u narednoj godini planiraju da zaposle otprilike još toliko.

To su ove sedmice objavili direktor za ljudske resurse Deutsche Bahna Martin Seiler i savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer.

Posebno se traže mašinovođe, dispečeri, željezničari, ali i IT stručnjaci i električari, javio je njemački Zeit Online.

BiznisInfo je nedavno pisao da su njemačke željeznice prije par mjeseci tražile i radnike iz Bosne i Hercegovine, a naš tekst tada je izazvao veliki interes javnosti. Stoga će vrata ove kompanije za bh. građane vjerovatno ostati i u budućnosti otvorena. 

Deutsche Bahn trenutno zapošljava oko 200.000 ljudi u cijeloj Njemačkoj, ali iduće godine mnogi od njih otići će u penziju, pa DB već sada traži nove radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak oko polovine od tih 200.000 radnika morat će biti zamijenjeno tokom sljedećih nekoliko godina, a zbog planiranih ulaganja otvorit će se i nova radna mjesta.

Privatne željezničke firme imale su tokom sezone ljetnjih odmora problema zbog manjka mašinovođa, a to u Deutsche Bahnu žele izbjeći.

Samo ove godine zaposlit će 2.000 novih vozača i dispečera.

biznisinfo

ASHA prodaja vozila