Početna Region Njemačke firme: U Hrvatskoj sve lošiji uslovi za ulaganje

Njemačke firme: U Hrvatskoj sve lošiji uslovi za ulaganje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke kompanije u Hrvatskoj izuzetno su nezadovoljne uslovima poslovanja i smatraju da će ova godina biti znatno lošija od prošle. Najviše primjedbi imaju na visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju, i smatraju da Vlada premijera Andreja Plenkovića loše radi svoj posao.

To je pokazalo najnovije istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne privredne organizacije u Hrvatskoj, sprovedeno u februaru ove godine među 150 kompanija članica Komore i nekim od vodećih kompanija u Hrvatskoj, piše zagrebački “Večernji list”.

Kako se navodi, čak 61 odsto kompanija privrednu situaciju u Hrvatskoj ocjenjuje kao lošu, a samo 54 odsto kompanija izjavilo je da bi ponovo izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije kompanije ističu članstvo u Evropskoj uniji, kvalifikovanost zaposlenih, produktivnost i motivaciju radnika i infrastrukturu, dok kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koji postaje sve veći problem svim firmama, pa tako i onima koje su članice Njemačko-hrvatske industrijske komore.

Prošle godine u Hrvatsku je željelo da ulaže 80 odsto nemačkih kompanija, a sada najvjerovatnije traže druge zemlje, što pokazuje podatak da je Hrvatska osma među 20 zemalja regiona po poželjnosti za ulaganje.

Iza Hrvatske su samo Rumunija i Bugarska, a ispred sve druge članice EU iz regiona.

Srpska Cafe

ASHA prodaja vozila