Početna Svijet NJEMAČKA VAPI DA POPUNI 1,2 MILIONA RADNIH MJESTA: Tržište rada otvoreno i...

NJEMAČKA VAPI DA POPUNI 1,2 MILIONA RADNIH MJESTA: Tržište rada otvoreno i van Evropske unije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka ne može da popuni 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima, izjavila je danas Andrea Medler iz njemačkog Ministarstva rada i socijalne politike.

Na panelu “U Njemačku i nazad” u okviru konferencije “Zapadni Balkan i njemačka privreda” koja je održana u Beogradu, Medler je rekla da je tržiste rada u Njemačkoj apsolutno ispražnjeno u određenim regijama.

– Njemačkoj privredi je potrebna kvalifikovana radna snaga i zato otvara tržište rada i van EU – kaže Medler, povodom novog nemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage, koji će početi da se primjenjuje 1. marta 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj zakon je, dodaje, i politički signal da je Njemačka i dalje otvorena za migrante iz čitavog svijeta koji su kvalifikovani.

Jedna od novina zakona je da se ukida ispit prednosti, koji je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Medler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visoko obrazovani kadar. Novina je, dodaje, da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržiste rada.

– Onaj ko donosi neakademsku kvalifikaciju mora da dokaže da ima obrazovanje koje je jednako dualnom obrazovanju. Tamo gdje to ne postoji, proširili smo mogućnost da u Njemačkoj steknu dodatnu kvalifikaciju koja će onda biti izjednačena sa domaćim kvalifikacijama – rekla je Medler. Navela je da zakon ničemu ne služi ako su komplikovani postupci za izdavanje viza i ako predugo traju.

– Zato smo pojednostavili procese, ubrazali postupak za stručnu radnu snagu – kaže Medler.

Klaudija Post-Berger iz ambasade Njemačke u Srbiji kaže da se u njemačkoj ambasadi u Beogradu pripremaju za novi postupak i proces koji predviđa zakon, prije svega u dijelu dodjele i zakazivanja termina razgovora sa kandidatima.

– Naš cilj je da tim promjenama olakšamo pristup i brže radimo cijeli postupak podnošenja zahtjeva za vizu. Imaćemo više osoblja od leta kako bismo bili u stanju da obrađujemo veći broj zahtjeva – rekla je Post-Berger.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila