Početna Svijet Njemačka usvojila rezoluciju o BiH, šalje i vojne trupe

Njemačka usvojila rezoluciju o BiH, šalje i vojne trupe

Poslanici su podržali odluku vlade da nemački vojnici ponovo učestvuju u mirovnoj misiji u BiH. Odluka vlade predviđa upućivanje  vojnika u misiju EUFOR/Althea.

Inače nemački vojnici posljednji put učestvovali su u mirovnoj misiji u BiH prije deset godina. Vojnici će, prema ranijim najavama, biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da Nemačka i 30 godina posle početka rata i dalje ima veliki interes za održivom stabilizacijom BiH i razvojem miroljubive i demokratske pravne države, koja može obezbediti slobodu i bezbednost gradjanima.

Cilj je, pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podela, uključenje BiH u EU i evroatlantsku zajednicu. Aktuelna situacija, ukazuje se u odluci vlade, daje povod za veliku zabrinutost.

Poslanici SPD, Zelenih i FDP u rezoluciji o stanju u BiH zahtevaju da vlada pojača podršku toj zemlji usled rastućih tenzija i separatističkih tendencija.

“Navodne etničke razlike ciljano instrumentalizuju nacionalističke političke elite zemlje u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim strankama, sa ciljem održavanja sopstvene moći”, navodi se u rezoluciji.

Decenijama su, kako se navodi, reforme blokirane, stvoreno povoljno okruženje za korupciju, te pojedini politički lideri sve više koriste separatizam i mržnju, kako bi skrenuli pažnju sa zastoja i frustracije društva, za koje su političke snage krive.

“Posebno političko delovanje nacionalističkih političara kao što su Milorad Dodik, član Predsjedništva, i Dragan Čović, lider HDZ-a, imaju za cilj razaranje BiH kao državu i dom mješovitog stanovništva”, navodi se u tekstu rezolucije.

Takva politika, konstatuju, predstavlja opasnost po mir u jugoistočnoj Evropi i zbog toga se zahteva od EU, njenih članica i međunarodne zajednice odlučno suprostavljanje.