Početna Svijet Njemačka ublažava mjere: Uskoro se otvaraju bogomolje, muzeji i parkovi

Njemačka ublažava mjere: Uskoro se otvaraju bogomolje, muzeji i parkovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru ublažavanja mjera borbe protiv COVID-19 u Njemačkoj će uskoro ponovo biti otvorene bogomolje, muzeji, zoološki vrtovi i dječiji parkovi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel putem video konferencije se danas sastala s premijerima saveznih njemačkih pokrajina, a na sastanku je dogovoren nastavak ublažavanja restriktivnih mjera koje su u toj zemlji uvedene 22. marta s ciljem suzbijanja širenja virusa korona.

Merkel je nakon sastanka kazala da će bogomoljama, muzejima, izložbenim salonima, zoološkim vrtovima i dječijim parkovima biti odobreno ponovno otvaranje uz primjenu strogih higijenskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalivši se građanima na poštivanju preventivnih mjera koje su njemačke vlasti uvele, Merkel je kazala da se i dalje moraju poštivati mjera fizičke udaljenosti među ljudima.

“Odgovorni smo da poduzmemo sve potrebne mjere da se epidemija ne počne ponovo širiti. Zato ćemo biti pažljivi pri donošenju odluka. Mjere zaštite koje se odnose na svakodnevni život vrijede i za mene i svakog drugog pojedinca”, kazala je Merkel.

Odluku o nastavku fudbalski takmičenja Merkel je prolongirala za narednu sedmicu, a posebno se zahvalila predstavnicima vjerskih zajednica koje su pripremile odličan plan ponovnog otvaranja bogomolja.

Ona je kazala da je moguće ponovno vraćanje restriktivnih mjera ako se epidemiološka slika u Njemačkoj pogorša. Na upit da li će tokom ljeta ljudi moći ići na putovanja izvan zemlje, Merkel je kazala da o tome još nije bilo rasprave.

Masovni skupovi u Njemačkoj su zabranjeni do kraja avgusta, a naredne sedmice će vlada na novoj sjednici donijeti konkretnije odluke o ublažavanju restriktivnih mjera.

Anadolija

ASHA prodaja vozila