Početna Biznis Njemačka: Stao motor najveće privrede

Njemačka: Stao motor najveće privrede

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći ekonomski instituti u Njemačkoj proglasili su kraj višegodišnjeg ekonomskog rasta u toj zemlji.

Za tekuću 2019. godinu prognozirali su rast BDP-a od samo 0,8 odsto, a prije samo nekoliko mjeseci očekivali su 1,9 procenata.

Ekonomski instituti znatno smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, a industrija već bilježi manje narudžbina.

– Uzlet njemačke ekonomije je završen – kaže zamjenik predsjednika Instituta za ekonomska istraživanja Hale, Oliver Holtemeler, predstavljajući zajedničku analizu nekoliko vodećih instituta koja je objavljena u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ipak, smatramo da je opasnost od izražene recesije zasad niska – dodaje on.

Za 2020. godinu stručnjaci i dalje predviđaju rast od 1,8 odsto. Analizu su inače uradili instituti u Esenu, Berlinu, Minhenu, Kilu i Haleu, prenosi Dojče vele.

Spoljne i unutrašnje prijetnje

Ukoliko dođe do neregulisanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno tzv. “tvrdog bregzita”, ekonomski rast u Njemačkoj vjerovatno će biti znatno niži nego što se ranije procjenjivalo, kako u ovoj, tako i u narednoj godini, smatraju ekonomisti. Oni takođe uočavaju rizike i u neriješenom trgovinskom sporu između dvije najveće svjetske ekonomije, SAD i Kine.

Na nacionalnom, njemačkom nivou, privredu usporavaju: nestašica kvalifikovanih radnika, problemi s isporukama roba i poteškoće u automobilskoj industriji.

Uprkos rastućoj zabrinutosti, ministar ekonomije Peter Altmajer očekuje da će se ekonomska situacija uskoro poboljšati.

– Usporavanje makroekonomskih kretanja koje je zabilježeno u drugoj polovini 2018. postepeno će se prevazići, kasnije tokom ove godine – rekao je Altmajer nakon objavljivanja zajedničke dijagnoze stručnjaka.

– Ekonomija će ove godine ponovo oživjeti, ali bez visoke dinamike koju smo imali posljednjih godina – rekao je taj političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Rizici zbog ekonomske politike

– Njemačka ekonomska politika takođe stvara rizike, na primjer, opterećujući dugoročnu stabilnost zakonskog penzijskog osiguranja značajnim beneficijama, koje neće moći da se finansiraju prihodima od doprinosa – kritikuju instituti, sputniknews.

To ukazuje na povećanje poreza koje će Njemačku učiniti manje atraktivnom za investicije. Politika bi zato, savjetuju ekonomisti, trebalo više da se usmjeri na poboljšanje uslova za investitore.

Očekuje se, doduše, nastavak rasta zaposlenosti, ali usporenijim tempom. Broj zaposlenih će se do 2020. godine povećati na 45,5 miliona, što bi bilo oko 700.000 više nego u 2018. U istom periodu, očekuje se smanjenje broja nezaposlenih na 2,1 milion. Uprkos slabijem rastu ekonomije, stručnjaci očekuju i nastavak snažnog suficita državne kase. U tekućoj godini, plus bi trebalo da bude 41,8 milijardi evra, a 2020. nešto manji – 35,6 milijardi evra.

Ovakva zajednička dijagnoza stručnjaka obično služi saveznoj njemačkoj vladi kao osnova za sopstvene prognoze, a to zatim čini i osnovu za procjenu poreza.

Vlada je skoro prepolovila svoju procjenu za ovu godinu na 1,0 odsto, a u narednoj godini očekuje rast od 1,6 procenata.

ASHA prodaja vozila