Ova regija je regija koju želimo da vidimo u Evropi i izbori se moraju održati na vrijeme i da budu fer i da se poštuju presude Suda za ljudska prava, istakla je Berbok.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), obračajući se medijima nakon sastanka sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidtom), rekla kako Njemačka jasno stoji uz OHR.

Ne želim samo reći da ovo mjesto, ova institucija ima obavezu da se zalaže za mir na Balkanu i ubuduće. Nedavno je vlada ruske federacije dovela u pitanje funkciju OHR-a, ali mi svojim prisustvom želimo jasno reći da stojimo iza njega i da ćemo mu pomoći u njegovom nastojanju i naporima za mir i stabilnost u ovoj zemlji.

Nije ova funkcija svrha sama sebi, ali posao koji treba obaviti još nije gotov. Vidi to vrlo jasno. Međunarodna zajednica također smatra da zadaci još nisu ispunjeni.

Šmit i međunarodna zajednica smatraju da se ovdje trebaju održati fer i pošteni izbori. Ova regija je regija koju želimo da vidimo u Evropi i nama je stalo da se izbori održe na vrijeme i da budu fer i da se poštuju presude Suda za ljudska prava – rekla je Berbok.

– Gospodine Šmit, imate našu podršku – poručila je šefica njemačke diplomatije.