Početna Svijet NJEMAČKA: Novi zakon važi od marta, ima olakšica, ali i ograničenja

NJEMAČKA: Novi zakon važi od marta, ima olakšica, ali i ograničenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. marta ove godine u Njemačkoj će početi primjena novog Zakona o useljavanju stručne radne snage koji će i građanima Zapadnog Balkana promijeniti način dolaska do posla u toj državi.

Dok novi Zakon donosi određene olakšice za zapošljavanje građana s našeg podneblja, s druge strane postavlja i ograničenja za pojedine generacije koje žele da rade i žive u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Naime, neke od novina koje će olakšati zapošljavanje u Njemačkoj građanima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije jesu ukidanje ispita prednosti i brži dolazak do viza. S druge strane, novine u pogledu starosne dobi za starije od 45 godina, kao i one koje se odnose na potrebni nivo znanja jezika mogu otežati dolazak do radnog mjesta u ovoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se ispit prednosti

Kako je ranije izjavila Andrea Medler iz njemačkog Ministarstva rada i socijalne politike, Njemačka ne može da popuni 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima. Stoga je jedna od novina zakona da se ukida ispit prednosti.

Taj ispit je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Medler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visokoobrazovani kadar. Novina je da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržište rada.

Kvalifikovani profesionalci obuhvataće univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom. Kao takav stručnjak, moći ćete zapravo da obavljate zanimanje za koje ste kvalifikovani.

Brže do viza

Zahtijevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće će biti obrađivani po ubrzanom postupku, rečeno je u ambasadi Njemačke u Beogradu za Blic Biznis. Prema ranijim iskustvima na termin u ambasadi se čekalo oko šest nedjelja, dok se na odluku o odobrenju vize čeka između sedam i devet nedjelja. Ovim Zakonom, kako poznavaoci tvrde, trebalo bi da ambasade dodjeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedjelje nakon termina.

Ambasada Njemačke u Beogradu otvorila je nedavno nove kategorije za termine viziranja za one koji žele da rade u toj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji, ali i za njihove porodice.

Kako su istakli iz ambasade, najvažniji preduslov da zahtjev za izdavanje vize bude razmatran u ubrzanom postupku je nostrifikacija diploma i sertifikata o stručnom obrazovanju u Njemačkoj. Bez obzira da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj.

Novine u pogledu starosne dobi uticaće na starije od 45 godina i mlađe od 25

Oni kojima ovaj Zakon možda neće ići na ruku su stariji od 45 godina koji planiraju zaposlenje u Njemačkoj. Oni će dozvolu za boravak u Njemačkoj dobiti samo ako im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija.

Kako je ranije rekao naš dobro obaviješten izvor, starije generacije će morati nadležnima da pokažu ugovor o radu koji im obezbjeđuje zakonom određenu minimalnu zaradu ili dokaz o starosnoj penziji čija visina pokriva osnovne životne troškove.

Što se tiče mlađih od 25 godina, nova pravila olakšaće onima koji žele da se obrazuju u Njemačkoj. Oni su do sada u toj zemlji u kontuinuitetu mogli da ostanu do tri mjeseca, a da od 1. marta taj rok se produžava na šest mjeseci. Kako je sagovornik objasnio, to se odnosi na one koji žele da konkurišu za upis u obrazovne institucije, odnosno fakultete pod uslovom da im diploma koju poseduju omogućava upis u visokoškolsku ustanovu.

Potreban i sertifikat o znanju jezika

Pored kvalifikacije, oni koji žele posao u razvijenoj ekonomiji Evrope, moraće da posjeduju i sertifikat o znanju nemačkog jezika najmanje na nivou A 2, a za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od toga gdje osoba planira da se zaposli, i koliko će joj za posao biti neophodno da koristi jezik, bilo pisano ili usmeno.

Nivo A2 je početni nivo, prvi poslije najosnovnijeg. Osoba sa ovim nivoom znanja jezički je sposobna da se snađe u mnogim životnim situacijama na njemačkom govornom području. S druge strane nivo B1 znači da osoba razume glavne sadržaje u vezi s poslom, kao i da može da komunicira u smislu – kaže šta želi i da razumije sagovornika.

Svi stranci koji podnesu zahtjev za vizu da bi tražili ili se uključili u posao ili obuku u Njemačkoj, moraće da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice bez pristupa javnim sredstvima.

 

ASHA prodaja vozila