Nakon što je godinama ignorisala nabavku ovih letjelica pete generacije, Njemačka će od SAD-a kupiti 35 kopija borbenih aviona F-35, najavili su zvaničnici.

“Letjelice će izaći iz proizvodnje do 2030. godine zamjenjujući tako zračnu flotu koju sada čine njemački Tornado borbeni avioni” izjavila je ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht, prenosi DefenseNews.

Donošenje ovakve odluke znači da bi Njemačka bila opremljena za vazdušno prenošenje američkog nuklearnog oružja koje se nalazi na njenom teritoriju u slučaju hipotetičkog nuklearnog rata a po uputstvima NATO doktrina.

Odluka da se zamijene Tornado letjelice donešena je nakon debate u njemačkim političkim krugovima koja je trajala decenijama. Od ovoga bi najviše profitirala kompanija Airbus, koja je predložila svoje letjelice i platformu zračnog borbenog sistema koji bi uključivao Francusku, Njemačku i Španiju do 2040. godine.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, njemačka odbrambena strategija prilagođava se novom sigurnosnom poretku, modernizira svoje planove i povećava budžete u cilju brze popune nedostataka u svojim oružanim snagama.

“Postoji samo jedan odgovor Putinovoj agresiji- jedinstvo sa NATO-m i oružje koje bi zastrašilo. Tu nema alternative za letjelice F-35”, izjavio je načelnik zrakoplovnog stožera general-poručnik Ingo Gerhartz.

Nedavno su i vlade Švicarke i Finske odlučile nabaviti slične letjelice, dok su u redu za isporuku borbenih aviona i Velika Britanija, Holandija, Belgija, Italija, Danska i Norveška u sve većoj utrci za naoružanjem koja se odvija na starom kontinentu.