Početna Svijet Njemačka i Austrija na korak do ukidanja mjere izolacije

Njemačka i Austrija na korak do ukidanja mjere izolacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog postepenog slabljenja virusa korona brojne zemlje su počele da ublažavaju pravila na granicama i polako podižu rampu za ulazak domaćih i stranih državljana, uz mjere zaštite, a dodatna liberalizacija putovanja širom Evrope se očekuje krajem maja i tokom juna.

Pandemija virusa korona uticala je na promet u čitavoj Evropi jer su sve zemlje zatvorile granice, a ulazak i boravak pojedincima, uglavnom zbog poslovnih obaveza, su bili dozvoljeni pod strogih pravilima.

Republički štab za vanredne situacije u utorak je preinačio svoju odluku o pravilima ulaska i boravka u Srpskoj, a novim pravilima je definisano da za lice koje prijavi da će boraviti  kraće od 14 dana, inspektor donosi rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini na prijavljeni broj dana, tako da period kućne izolacije nije više fiksnih 14 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje granica u određenoj mjeri, uz poštovanje mjera i svojevrsne propusnice, u proteklim danima, najavljeno je iz zemalja u regionu i šire.

Njemačka je juče saopštila da će od 16. maja početi da ublažava određene granične kontrole koje su uvedene radi sprečavanja širenja virusa korona, a cilj da se od 15. juna u Evropi ponovo potpuno slobodno putuje.

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža kaže da se situacija mijenja iz časa u čas, ali da se opravdano očekuje da će prelasci granice uskoro biti pojednostavljeni i na korist putnicima.

– U Njemačku se još ne može ući turistički. Naši prevoznici već voze iz naših krajeva prema Njemačkoj. Ipak, kada dođu moraju da prođu određeni period izolacije ili moraju imati testove, o čemu još nismo obaviješteni zvanično. S druge strane, naši državljani mogu bez problema u matičnu zemlju. Jasno je da će situacija, generalno, ići ka boljem. Srbija već od 18. maja dozvoljava komercijalne letove i bilo bi dobro da i BiH razmišlja o tome – rekao je Kaluža za “Glas Srpske”.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je rekao da još postoji obaveza kućne izolacije od 14 dana pri ulasku u tu državu, ali očekuje da će se to uskoro promijeniti jer je otvorena priča o otvaranju granica prema Njemačkoj.

– I ovdašnja vlast će sigurno idućih dana promijeniti sadašnja pravila. Do tada, mora se imati razlog zbog čega se dolazi u Austriju. Samo oni koji imaju boravak i austrijsko državljanstvo mogu da uđu, ali idu u izolaciju – rekao je Filipović.

Iz Hrvatske je prije nekoliko dana poručeno da strani državljani mogu ući samo ako putuju iz poslovnih i neodgodivih ličnih razloga, ali su najavljeni mogući bilateralni razgovori s nekim državama, uključujući one koje su važne za turizam, a imaju relativno povoljnu epidemiološku situaciju.

Protokol iz Beograda

Vlada Srbije je u utorak usvojila protokol ulaska državljana te zemlje, ali i stranaca, u skladu sa epidemiološkom situacijom i zaštitom od zarazne bolesti “kovid 19”. Strani državljani u Srbiju mogu da uđu uz dva uslova – negativan test na virus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju mogu da dobiju u ambasadama ili konzulatima u zemlji iz koje dolaze. Krizni štab za zaštitu zdravlja preporučio je Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane BiH, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

glassrpske.com