Početna Svijet Njemačka: Demonstracije zbog restrikcija – Hoću ponovo svoj život

Njemačka: Demonstracije zbog restrikcija – Hoću ponovo svoj život

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demonstranti su uzvikivali “Hoću ponovo svoj život” i nosili transparente na kojima je pisalo “Zaštitite ustavna prava”, “Sloboda nije sve, ali bez slobode sve je ništa” i “Tata, šta je to poljubac?”.

Neki demonstranti pokušali su da drže distancu od drugih, sjedeći na tlu i noseći maske, ali drugi se toga nisu pridržavali.

Kao i većina drugih zemalja širom svijeta, Njemačka je uvela oštre mjere restrikcije zbog pandemije virusa korona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demonstranti su dijelili novine pod nazivom “Demokratski otpor” u kome se kaže da je virus korona pokušaj preuzimanja kontrole širenjem straha.

U tom tekstu se citira 127 ljekara širom svijeta koji dovode u pitanje potrebu za opštom blokadom.

Portparol policije Tilo Kablic rekao je da su vlasti odobrile dijeljenje novina, ali da nisu odobreni javni protesti.

On je dodao da je na licu mjesta oko 180 policajaca, te da je njihova obaveza da rastjeraju proteste.

Njemački Ustavni sud saopštio je početkom mjeseca da ljudi imaju pravo na proteste ako se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja nakon što su prodemokratski aktivisti iznijeli slučaj da blokada predstavlja kršenje slobode okupljanja.

Neki demonstranti danas su mirno sjedili na zemlji na razdaljini od drugih noseći bijele ruže u znak sjećanja na pokret Bijela ruža protiv nacista.

“Mi smo ovdje da iznesemo svoj stav. Želimo zaštitu ustavnih prava, sloboda, posebno slobode govora”, rekla je jedna žena noseći bijelu ružu.

Vlada je za 27. april najavila otvaranje manjih prodavnica, zajedno sa knjižarama, prodavnicama automobila i bicikala, ali mjere socijalnog distanciranja biće na snazi do 3. maja.

U Njemačkoj je sada potvrđeno 152.438 slučajeva infekcije, kao i 5.500 smrtnih ishoda.

Srna

ASHA prodaja vozila