Jedan od najatraktivnijih sadržaja u programu „Ljeta na Sani 2022“, skokovi sa Gradskog mosta, došao je u pitanje zbog ispunjavanja neophodnih mjera sigurnosti za takmičare koji se bave ovim ekstremnih sportom. Takmičenje nije odgođeno, ali se razmišlja i o toj opciji. Skokovi sa Sanskog Mosta okupljaju veliki broj poklonika ovog takmičarskog i olimpijskog sporta. Ljudi vole akrobate hrabrog srca, njihovo umijeće letenja kroz vazduh i spektakularni ulazak u vodu pod različitim uglovima.

Kada se popne na platformu nad mostom jedina skakačeva oprema je njegov mozak. No, um nije dovoljan ako je rastojanje između površine vode i dna suviše malo. Dubina vode na mjesto skokova je ključna i presudna, a rizik skakača obrnuto proporcionalan dubini. Prosto rečeno- manja dobina, veći rizik. A vodostaj Sane juče, prema službenim izvještajima Agencije za vodno područje rijeke Save, iznosio je 74 cm, pri čemu je u toku dana samo u jednom satu, između 9 i 10 sati pao za nevjerovatnih 3 cm. Pretpostavka da mala hidroelektrana Medna na gornjem toku Sane blizu izvora na području opštine Ribnik uzima vodu za svoje turbine potpuno je izvjesna.

Nakon jučerašnje slabe kiše, vodostaj Sane danas iznosi 75 cm. To je svega 6 cm od najnižeg vodostaja Sane u povijesti hidroloških mjerenja kada je u septembru prošle godine iznosio 69 cm. Upravo stoga mjere opreza i razmišljanja organizatora RTV Sana i suorganizatora, Općine Sanski Most i sanskih ronilaca da se postojećem stanju sa vodostajem i sigurnosti učesnika u tom smislu posveti pažnja i donese adekvatna procjena. Za petak, tri dana prije Skokova u Općini Sanski Most je tim povodom dogovoren sastanak. Iako je Gradski most sa platformom sa koje će se vinuti skakači u vodu niži od čuvenog Starog mosta u Mostaru za više od 20 metara, ne samo pogreška skakača nego i uron u svega dva metra trenutne dubine Sane, ovisno o uglu udarca u vodu i urona može biti koban. Organizatori naprosto žele da sa svoje strane osiguraju bezbjedno izvođenje skokova, a trenutni vodostaj Sane nosi značajan rizik.

Dubina vode od dva metra i poprilično uzak prostor u vodi za skok uz činjenicu da se radi o noćnim skokovima povećavaju rizik.Treba li uopće podsjećati da su skokovi relativno opasna aktivnost i da je preporučljivo da ih izvode samo spremni i iskusni skakači.Potencijalna opasnost od krivog ulaska u vodu može dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih ozljeda. Pravilo je kod skokova na olimpijskim skakaonicama čija je visina 10 metara da voda ispod skakaonice mora biti duboka barem pet metara. A platforma na sanskom Gradskom mostu odakle se skače u Sanu je na visini od maksimalno 8 metara.