Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

– Jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji – rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, dojava je upućena i aerodromu u Nišu, a proteklih dana tržnim centrima, željezničkoj stanici u Novom Beogradu, te dvaput zoološkom vrtu.

 

Usporava daljnji rast zemlje

Niz dojava o podmetnutim bombama započeo je u martu, prvo zrakoplovnoj kompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.

Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji, prenosi Hina.

Brnabić je rekla da se neuvođenje sankcija Rusiji pokazalo “iznimno skupo” jer je i investitorima “glavno pitanje” postalo zašto to Srbija još uvijek nije učinila. Po njezinoj ocjeni, to dodatno usporava daljnji rast zemlje.

I drugi srbijanski dužnosnici učestale dojave u posljednja dva mjeseca o bombama vide kao dio “specijalnog, psihološkog rata protiv Srbije” čiji je cilj zastrašiti ljude, poremetiti dnevnu rutinu i stvoriti nestabilnost.

– Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore – ocijenio je u utorak zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Međunarodna pravna pomoć

Ustvrdivši da je Beograd zatražio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju adresa s kojih stižu dojave o navodno postavljenim bombama, on je rekao da ne zna hoće li te pomoći i biti.

– Očito to nikoga tamo ne interesira, a nekima čak i odgovara taj pritisak na Srbiju – ocijenio je Vesić.

I srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, ocijenio je dan ranije da se “protiv Srbije vodi specijalni rat” i da prijetnje stižu “s različitih adresa iz više evropskih država”.

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizirani kriminal “čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći” sukladno međunarodnim konvencijama.