“408 dana trajala je borba za ukidanje akciza, za jeftinije gorivo. Borba je završena. Porazom. “

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj je sjednici stavio definitivan epilog na priču o ukidanju akciza i uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Delegati u Domu naroda izjasnili su se danas o izvještaju o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost i izvještaju o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Delegati su glasanjem protiv usvajanja izvještaja, prema poslovniku, odbili izmjene koje su podrazumijevale ukidanje akciza i uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Za usvajanje izvještaja o zakonu kojim bi bile ukinute akcize, glasalo je šest delegata, a osam je bilo protiv. Iz Federacije BiH za izvještaj je glasalo pet, četiri je bilo protiv. Iz RS-a za izvještaj je glasao jedan delegat, a četiri je bilo protiv.

Prilikom glasanja o izvještaju vezanim za izmjene zakona o PDV-u, za je bilo četiri delegata, a devet je bilo protiv. Iz Federacije BiH za usvajanje su glasala četiri delegata, četiri su bila protiv. Iz RS jedan delegat je bio za, a četiri protiv.

Bosna i Hercegovina ponovo je pala na testu. Tačnije vlastodršci, političari. Zbog “prihoda” u budžetu odrekli su se boljitka za građane. Bosna i Hercegovna ostaje jedina zemlja u regionu koja nije uradila ništa da smanji opterećenje građanima na hranu i gorivo, dok novac od akciza troši – netransparentno.

Podaci su jasni – novca ima, ali se troši nenamjenski. Samo po osnovu akciza prikupljeno je oko 13 milijardi maraka, a nijedan kilometar nije izgrađen od tih sredstava, već od kreditnih sredstava. Drugim riječima, nešto što je trebalo biti trošeno za određeno svrhu, služi u svrhu krpljenja budžetskih rupa koje postaju sve veće.

Prihodi od PDV-a i dalje rastu

To što su cijene u BiH veće, odgovara isključivo državi, koja se bukvalno sprda sa građanima, koji čini se nemaju problema sa činjenicom da je pileće bijelo meso 15 KM za kilogram, što je teletina 30 KM, što je luk skoro 3 KM, što su cijene prasića za Vaskrs dostizale i 15 KM, što nikad prije nije bilo. Dakle, građani ćute i trpe, a prihodi od PDV-a rastu. Idealni građani za ovakvu državu. I ovakve političare.

A da građani itekako pune budžete kupovinom, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a) u prva tri mjeseca 2023. godine iznosili su 2 milijarde i 429 miliona KM i veći su za 200 miliona KM ili 8,95% u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili 2 milijardu i 229 miliona KM.

UIO je u prva tri mjeseca 2023. godine privredi vratila 556 miliona KM što je za 76 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon što je UIO u prva tri mjeseca 2023. godine privredi vratila 556 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 1 milijardu i 872 miliona KM i veći su za 124 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Samo u mjesecu martu 2023. godine prikupljeno je 858 miliona KM indirektnih poreza što je za 52 miliona KM više u odnosu na mart 2022. godine.

Skok cijena hrane za preko 20%!!!!

Prosječna inflacija u Bosni i Hercegovine prošle godine je, u odnosu na 2021. godinu, iznosila 14 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U godišnjem biltenu „Indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini“, Agencija je navela da je tokom 2022, u odnosu na prethodnu godinu, zabilježen prosječan rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 21,5 posto, duhana i alkoholnih pića za 1,7 posto, stanovanja i režijskih troškova za 14 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 8,9 posto te zdravstva za 1,5 posto.

Prijevoz je u prosjeku bio skuplji za 25,4 posto, komunikacije za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 8,1 posto, obrazovanje za 1,1 posto, restorani i hoteli za 9,3 posto te ostala dobra i usluge za 5,9 posto.

Odjeća i obuća bili su u prosjeku jeftiniji za šest posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

Dakle cijene su rasle u prošloj godini, a iako je inflacija u 2023. godini nešto niža, ne vidimo da su cijene “zabetonirane”. Naprotiv. I dalje rastu.

Na pitanje kako komentariše ovakav skok cijena u BiH, a nakon što su skočile cijene energenata, magistar nauka iz bankarstva i međunarodnih finansija Bojan Luburić rekao je za BUKA podcast d anema opravdanja za rast cijena.

“Ono što mi vidimo jeste da je Bosna i Hercegovina država sa najvećom stopom inflacije, mnogo većom nego u nekim drugim državama u regionu, tako da, ako gledamo samo taj podatak, kao i ova činjenica koju ste pomenuli da su se odmah dizale cijene, sugeriše da mnogi “love u mutnom”, odnosno da koriste određene momente, razloge poput rata u Ukrajini i druga dešavanja, da na bazi toga podignu cijene i iznad onoga što je opravdano” kaže Luburić za BUKU.

2022. godina- godina “navlakuše” i sadake

Sada se vidi da je čitava 2022. godina bila godina zamajavanja javnosti – perfidno parlamentarno natezanje tokom predizbornog perioda, bilo je smišljeno samo sa jednim ciljem, da se pregrme izbori i da se kupi vrijeme do definitivnog odjebavanja akciza sa dnevnog reda. Plus 2022. godina bila je godina sadake umjesto sistemskog pristupa. Malo da se penzioneri zadovolje, malo da se radnici obraduju. Po 100 KM u džep, dovoljno za glas. Dovoljno da se kaže “dobar je dao 100 KM”. Sramota.

A definitivna mogućnost da se građanima sistemski pomogne, propuštena je juče. “Game over” kada su u pitanju akcize.

Naime, građani ove zemlje više od 400 dana čekaju jeftinije gorivo. I posljedično jeftinije cijene hrane. I ne ide.

Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, Saša Magazinović, priznao je poraz u namjeri ukidanja akciza na gorivo.

Magazinović je prije više od godinu dana bio jedan od inicijatora izmjene Zakona o akcizama, prema kojoj bi građani u BiH u određenom vremenskom periodu sipali jeftinije gorivo.

“408 dana trajala je borba za ukidanje akciza, za jeftinije gorivo. Danas je borba završena. Porazom. Nisam uspio. SNSD i HDZ su na posljednjem koraku rekli – NE. Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. Idemo dalje! – objavio je Magazinović na Twitteru.

Sada je i definitivno potvrđeno da su uspjeli, uspjeli su da nas opet nasamare i više neće biti prilike. Donosioci mjera nisu uradili ništa konkretno. Mnogi građani, pogotovo oni sa nižim primanjima, biće u težoj poziciji da pokriju rastuće troškove, kako za osnovne namirnice, tako i za režije, jer te stvari čine najveći dio kućnog budžeta. A domaćim političarima je svejedno Oni ćute. Baš kao i građani. Samo što ovi drugi trpe. A ovi prvi trpaju.