Početna Vijesti NIJEMCI BIJESNI, OTVARANJE GRANICA DONIJELO NOVE PROBLEME

NIJEMCI BIJESNI, OTVARANJE GRANICA DONIJELO NOVE PROBLEME

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer nezadovoljan je situacijom na češkim i poljskim granicama.

Na češkoj granici s Njemačkom u srijedu su formirane desetine kilometara duge kolone kao rezultat kontrola. Ministru smeta što ne postoji zajednički pristup na nivou Evropske unije (EU). Detaljne policijske kontrole provode se na češkoj strani, zbog ispitivanja dužine boravka vozača u inostranstvu.

Paradoksalno su ove kontrole uslijedile nakon otvaranja zatvorenih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da, pomalo sam nezadovoljan evropskim pristupom”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, treba podsjetiti da je i u slučaju koronavirusne krize, princip slobodnog kretanja robe u EU trebao i dalje primjenjivati.

“Ipak, na granici se često formiraju kolone”, dodao je. U nedostatku zajedničkog evropskog pristupa, zemlje moraju da rješavaju ove probleme bilateralno.Budući da nemamo evropsku posvećenost pograničnom režimu, moramo puno razgovarati s našim poljskim i češkim kolegama “, rekao je, dodavši da komunikacija s Francuzima i Austrijancima funkcioniše mnogo bolje.

Granične kontrole na njemačkoj strani produžene su za 20 dana, do 4. maja. Ovo se odnosi na prelaze prema Austriji, Francuskoj, Luksemburgu, Danskoj i Švajcarskoj.

Na granici s Holandijom i Belgijom, Nijemci ne obavljaju granične kontrole.

U Češkoj su kamionski prevoznici u srijedu tražili od vlade da prilagodi granične kontrole, koje prema udruženju prijevoznika Česmad Bohemia, uzrokuju velike kolone. Sveobuhvatne kontrole su fokusirane na dužinu boravka vozača u inostranstvu.

Gužve i u suprotnom smjeru

Na autoputu D8 u smjeru Njemačke kolona automobila bila je dugačka desetke kilometara

Ispred graničnog prelaza Rozvadov na D5 na izlazu iz Češke u Njemačku, kolona kamiona dosegla je 10 do 15 kilometara.

ASHA prodaja vozila