Početna BiH NIJE SRAMOTA ZAMIJENITI KNJIGU: Roditelji daju i više od pola plate da...

NIJE SRAMOTA ZAMIJENITI KNJIGU: Roditelji daju i više od pola plate da bi spremili djecu za školu. Udžbenici za školu od 95 do 170 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandra Radojkov, učiteljica iz Osnovne škole Sveti Sava iz Banjaluke i Dijana Ješić, majka, pokrenule su akciju razmjene udžbenika za osnovnu školu koja će se održati u nedjelju, 11. avgusta od 10 do 14 časova u Kafe baru Jazavac (Muzički Paviljon Staklenac u Parku “Petar Kočić”).

Radojkov Aleksandra kaže da se ideja o razmjeni knjiga nametnula sama po sebi. Radeći u školi, kaže, susretala se sa raznim situcijama.

„Mnogi roditelji daju i više od pola plate da bi spremili djecu za školu. Kod ovakvih aktivnosti, osim očiglednog ekonomskog momenta, važno je i razvijanje ekološke svijesti, da shvatimo koliko se šume isječe za papir, te da na taj način čuvamo prirodu. Na kraju krajeva, nije važna forma, nego sadržaj, a on je isti i u  novoj i u staroj knjizi“, kaže učiteljica Aleksandra za BUKU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je sramota imati pogrešan sistem vrijednosti, a nije sramota biti racionalan i ekološki osviješten.

„Sramota je učiti djete da je knjiga dobra samo ako je nova i skupa, a ne da je dobra jer iz nje učimo i stičemo znanja. Poznajem mnoge roditelje koji imaju materijalne mogućnosti da kupe nove knjige, ali uče svoju djecu da racionalno razmišljaju, pa kupe polovne knjige i za razliku novca kupe nešto drugo što žele ili kupe 2 kompleta knjiga – za sebe i druga koji ne može da ih kupi. Dakle, sramota je samo biti dio poremećenog sistema vrijednosti, a ne zamijeniti knjigu“, kaže ona i ističe da nabavku kompleta knjiga teško ko može da izdrži.

Dijana Ješić, koja je na sebe preuzela logistiku same akcije, kaže da ova razmjena udžebnika nije ništa novo, da se svuda u svijetu sprovode ovakve akcije, pa i kod nas u pojedinim udruženjima. Organizovanjem ove akcije, Dijana i Aleksandra htjele su da to omasove i da pomognu roditeljima da se lakše povežu i razmijene knjige. Dijana kaže da se nada da će se ova akcija nastaviti svake godine i da će sve veći broj učenika moći da učestvuje u razmjeni školskih udžbenika. U pregovorima je i sa jednom organizacijom koja bi ovu aktivnost mogla da sprovodi u svojim prostorijama od sljedeće školske godine i to u više gradova.

Da biste učestvovali, dovoljno je donijeti svoje stare knjige i preuzeti one koje su vam potrebne za sljedeći razred.

„Knjige moraju biti očuvane i kompletne kako bi mogle poslužiti i drugima. Ukoliko taj dan ne budu dostupne sve potrebne knjige, preuzimamo na sebe obavezu da ih nabavimo prije početka školske godine. Ekonomska situacija je sve teža i danas su rijetki oni koji mogu priuštiti nove knjige. Svako bi od nas volio da može svojoj djeci priuštiti sve najbolje i sve novo, ali je to prosto nemoguće. Osjećaj sramote u ovom slučaju ne treba da postoji. Trebamo pomoći jedni drugima, a ne osuđivati nekoga što nema“, kaže za BUKU Dijana.

 

 

Ona dodaje da je školovanje veoma skupo, tako je uvijek bilo.

„Kada dijete kreće u školu, nisu potrebne samo knjige. Tu su sveske, olovke, bojice, flomasteri, školska torba i sav ostali školski pribor, da ne spominjem odjeću i obuću. Djeca brzo rastu. Za septembar je potrebna ljetna garderoba, a već u oktobru nove cipele, jakne, kabanice i ko zna šta sve ne. Kako čovjek sa platom od 500-600 KM to da priušti, a da pri tome plati sve račune i hrani porodicu“, pita se naša sagovornica i dodaje da se cijene udžbenika kreću od 95 KM za treći razred do 132,00 KM za deveti razred, plus strani jezici, odnosno oko 170,00 KM sa stranim jezicima, a kad imate dvoje ili više djece, onda je to zaista ogroman udarac na kućni budžet.

Duško Tadić, pokretač Inicijative za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u RS, koja je podržana i u Narodnoj skupštini RS, rekao je da, dok čekamo realizaciju ove inicijative, treba da uradimo ono što u ovom trenutku možemo, a to je da skupljamo udžbenike i dijelimo ih između sebe i onima kojima su knjige potrebne.

„Ako imate polovne udžbenike, a nemate ih kome pokloniti, slobodno ih donesite u ulicu Ranka Šipke 64, a mi ćemo se pobrinuti da dođu do onih kojima su potrebne“, rekao je Tadić i dodao da je do sada skupljeno oko 20 kompleta udžbenika.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su da će u školskoj 2019/2020. godini biti obezbijeđeni udžbenici za oko 9.300 učenika prvog i oko 9.700 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta je predviđeno 978.350 maraka.

„Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediće ove godine prvi put i besplatne udžbenike za sve učenike pobjednike republičkih takmičenja, njih ukupno 403, i to za 225 učenika osnovnih i 178 učenika srednjih i muzičkih škola, za šta će biti izdvojeno oko 60.000 maraka.  Osim ovih kategorija učenika, besplatne udžbenike dobiće i učenici iz višečlanih porodica, što obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta i za što je ove godine predviđeno 200.000 maraka“, rekli su za BUKU iz ovog ministarstva.

 

 

Dodaju da Ministarstvo prosvjete i kulture, od školske 2007/2008. godine za svaku školsku godinu obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

I Grad Banja Luka obezbijediće ove godine udžbenike za djecu iz višečlanih i romskih porodica, a po prvi put, od predstojeće školske godine, ovu vrstu pomoći dobiće i djeca iz hraniteljskih porodica. Ukupno 81 osnovac iz 51 višečlane porodice dobiće besplatne udžbenike i 20 učenika iz romskih porodica, koji će dobiti i školski pribor.

Dok ne dođe do sistemskog rješenja da svi učenici dobiju besplatne udžbenike u osnovnoj školi, roditelji su i dalje prinuđeni da vrše razmjenu knjiga za školu ili da svake godine kupuju nove udžbenike za svoju djecu, što je veliki udar na porodični budžet početkom svake nove školske godine.

 

Buka

ASHA prodaja vozila