Početna Politika NIJE PRIHVAĆENA OSTAVKA JAVORA Odbornici u Skupštini grada Prijedora čekaju rezultat istrage

NIJE PRIHVAĆENA OSTAVKA JAVORA Odbornici u Skupštini grada Prijedora čekaju rezultat istrage

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu prihvatili ostavku vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Javora koju im je on ponudio nakon što su u ovoj ustanovi propale 1.342 vakcine protiv virusa korona.

Protiv prihvatanja ostavke bilo je 19 odbornika, dok ih je šest bilo suzdržano.

Predlog rješenja o razrješenju Slobodan Javora sa funkcije vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor uvršten je u današnji dnevni red Skupštine grada upravo na prijedlog Javora. On je odbornicima rekao da zbog prekida hladnog lanca vakcina “Sputnik V” koji se desio 12. aprila iz moralnih razloga prema građanima te prema Skupštini koja ga je imenovala nudi ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Postupao sam po internim aktima Doma zdravlja i u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS. Vakcine su stigle prije tri dana i naši građani su revakcinisani – rekao je Javor odbornicima.

Odbornik Goran Velaula (SNSD) je rekao da ne prihvata ostavku Javora jer se vodi istraga koja treba da dokaže zbog čega su propale vakcine i ko je odgovoran.

– Radi se o sjajnom i odgovornom čovjeku koji je odmah ponudio ostavku iz moralnih razloga. Prema informacijama koje imam Slobodan Javor je ostvario dobar kontakt sa načelnicima odjeljenja i bivšom direktorom – rekao je Velaula.

Bivša direktorka Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović koja je i odbornica DNS je izjavila da joj nije jasno kako je došlo do havarije u ovoj zdravstvenoj ustanovi i kako je došlo do prekida hladnog lanca.

– Dom zdravlja je sertifikovana ustanova, prema mnogim službama akreditovana. Za svaki proces u DZ postoje procedure i odgovornost, tako i za čuvanje i transport postoji procedura od 07.06.2013. kojom se definiše čuvanje, ona se primjenjuje u HES, ambulantama Pedijatrije i službi Hitne pomoći. Zna se ko je nadležan i odgovoran za dosljednu primjenu – navela je Popovićeva.

Ona je podsjetila da je hladni lanac prekinut i u februaru prošle godine, ali da su te vakcine uništene. Tvrdi da nikada ranije nije prekinut hladni lanac.

– Briga o hladnom lancu ne prestaje nakon radnog vremena, svi koji su nadležni i odgovorni moraju biti dostupni 24 sata. Dom zdravlja ima sve uslove za hladni lanac, aplikaciju, agregat, svakodnevno mjerenje temperature. Znam da svi zdravstveni radnici koji učestvuju u ovom rade pod stresom, ovo dugo traje, postojala je želja u Domu zdravlja da se što prije počne sa vakcinacijom. Nedavna smjena direktora i glavne sestre mogla je doprinijeti ovom dejstvu, i suviše je kratko bilo vremena da se upozna sa svim procesima. Nisam za to da donosimo odluke na prečac, neka urade istražni organi svoje – zaključila je ona.

Odbornica Azra Pašalić rekla je da ni Pokret za Prijedor čiji je ona odbornik ne prihvata ostavku Javora.

– Poslije rata četiri direktora su se promijenila u Domu zdravlja i svi su radili po pravilima. U medicini postoji hijerarhija, menadžer rukovodi sa ustanovom, posao menadžera je da vodi računa o ugovoru sa fondom, o kadrovskoj politici, lobiranju novca, ali mora biti upoznat i sa stručnim dijelom, ali ne može ako mu njegovi saradnici ne kažu sve. Javor nije mogao upoznati sve. HES je do sada sve uspješno vakcinisao, ne možemo reći da je neko namjerno zakazao, ovdje se radi o tehničkom razlogu, nestanak struje – rekla je Pašalićeva.

Nezavisna odbornica Slađana Radaković, je rekla da Skupština ne treba da razmatra ostavku Javora dok se ne završi istraga.

– Nisam za to da se mladi čovjek etiketira, radi se o čovjeku koji je tu kratko bio, još uopšte ne znamo šta se tu desilo, ne želim da dovodim nečiju karijeru i rad u pitanje. Surova je sama činjenica da se tako nešto desilo nakon kratkom vremena rada. Nisam za to da mi odlučujemo i donosimo rigorozan stav u smislu da ne treba dalje da nastavlja sa radom, dovoljna je kazna njemu samom to što se desilo, nije se čovjek ni snašao, pred njim je karijera i ne treba mi da mu stajemo na muku. Stavljanjem svog mandata na raspolaganje pokazao je da je moralan – smatra Radakovićeva.

Šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević je izjavio da mu smeta što odbornici nemaju tačne informacije šta se desilo.

– Čekamo istragu, ovo shvatam kao moralnu odgovornost koju je prihvatio direktor, lakše bi bilo diskutovati kada bismo znali šta se desilo, bitno je da su naši građani revakcinisani – zaključio je Predojević.

Šefica kluba odbornika SDS Biljana Knežević je izjavila da u ovom momentu nije ljudski raspravljati o ostavci jer istraga traje.

– Javor je izuzetno dobar dječko i tu nije ništa sporno, ovdje se radi o funkciji, ali ne bi trebalo u ovom momentu da donosimo odluku što se tiče obavljanja dužnosti – navela je ona.

Odbornik SP Igor Kneginjić je rekao da je Okružno javno Tužilaštvo formiralo predmet o propadanju vakcina.

– Oni prikupljaju dokaze, Skupština nije ovlaštena da iznosi dokaze, možemo paušalne stavove da iznesemo, nije momenat i vrijeme da Javor u ovom momentu podnese ostavku, treba sačekati da li će postupak biti na sudu ili će se obustaviti zbog nedostatka dokaza – kaže Kneginjić.

Odbornik Saša Bursać koji je inače i predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor, partije čiji je Javor kadar i predlog za direktora, kaže da je 12. aprila više puta ujutru nestalo električne energije.

– Raspitao sam se kod nadležnog preduzeća, i struje je nestalo par puta, stvorili su se strujni udari i zbog nestanka električne energije desio se navodno kvar na tim frižiderima u kojim se to čuva. Kada ste odgovorno lice, nije nimalo jednostavno, može da i ne bude radno vrijeme, ako neko razbije auto koje je u vlasništvu firme vi ste odgovorni, ako je neko imao loš odnos u DZ prema pacijentu kriv je direktor, ako nešto fali kriv je direktor. Ja znam kako je to i nije nimalo lako ni jednostavno. Kažu Prijedorčani u šali „Šta je teže nego biti direktor, teže je ne biti“. Znam otprilike neke stvari, ali nije fer i korektno da mi na Skupštini iznosimo bilo šta od činjenica ili na bilo koji način da sugerišemo ili utičemo na istragu – rekao je Bursać.

On je podsjetiio da je Javor bio direktor tek 25 dana kada su propale vakcine.

– Direktor se nije mogao upoznati sa svim procedurama, ja vam kažem da nije upoznao ni pola radnika iz kolektiva, ili barem dvije trećine nije upoznao kako se zovu i na kojim referatima rade. Javor Slobodan nije bio iz sistema, i nije bio prije toga radnik DZ. Mislim da je njegova odluka da ponudi ostavku ishitrena i brza. On je odgovoran, a teško je danas pronaći odgovornog čovjeka. Imam saznanja da je po hitnom postupku Tužilaštvo naredilo da se završi istraga. I ja očekujem rezultate te istrage, ja sam predsjednik političke partije koja je predložila Javora. Ako se dokaže da je njegovim propustom, neradom i nemarom došlo do kvara vakcina u tom slučaju Skupština to treba da raspravi i razmotri prihvatanje ostavke. Najlakše je kako rekoše iz pozicije i opozicije nekome odsjeći glavu i potrošiti ga za sva vremena – zaključio je Bursać.

Podsjetio je da je i on bio predmet nekoliko istraga za koje tvrdi da su politički motivisane.

– Jedva se čekalo da portparol policije objavi nešto, a mediji da prenesu kako sam ja kao član neke Komisije oštetio ovoga ili onoga. Nakon šest mjeseci Tužilac je utvrdio da mi nemamo veze sa tim, ali teško je bilo to demantovati nakon šest mjeseci, i mi smo ostali poraženi kao ljudi, ni krivi ni dužni opisani smo kao kriminalci – kaže Bursać.

On tvrdi da je zbog propadanja vakcina Prijedor spominjan u televizijskim emisijama.

– Čak se u nekom rijalitiju spominjalo kako se neko uspavao i spašavao janjetinu pa mu propale vakcine. To je odvratno – zaključio je Bursać.

srpskainfo.com