Početna BiH Nije bilo testiranja da bi zdravstveni radnici imali dan odmora

Nije bilo testiranja da bi zdravstveni radnici imali dan odmora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da u Srpskoj u protekla 24 časa nije bilo testiranja na virus korona isključivo iz razloga što zdravstvenim radnicima treba bar jedan slobodan dan u toku sedmice.

– Testiranje je obavljano u subotu, 18. jula, a mi smo već najavljivali da ćemo morati da se organizujemo tako da radnici mogu da imaju jedan slobodan dan, s obzirom na to da je i sezona godišnjih odmora – rekao je Šeranić novinarima u Derventi.

Šeranić je naglasio da se vitalno ugroženi pacijenti koji idu u bolnice testiraju brzim testovima na prijemu u bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tamo gdje ima potrebe da se takva testiranja odrade ona se hitno odrađuju – napomenuo je Šeranić.

Što se tiče epidemiološke situacije, Šeranić je naveo da posljednjih sedmica raste broj zaraženih u cijelom regionu.

– Shodno tome, imamo i nešto popunjenije kapacitete u pojedinim bolnicama kada su u pitanju lica sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom – dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, značajno je da se ne bilježi rast broja preminulih.

Šeranić je naglasio da u ovom trenutku, svaki pojedinac može da se bori sa virusom korona tako što će nositi masku, redovno prati i dezinfikovati ruke i držati fizičku distancu.

On je naglasio da zdravstvene ustanove u Srpskoj imaju dovoljno zdravstvenih radnika za borbu sa epidemijom.

– Organizujemo rad tako da bolnice i domovi zdravlja mogu da priteknu u pomoć zdravstvenim ustanovama u susjednim lokalnim zajednicama u kojima se eventualno zarazi veći broj građana – naglasio je Šeranić.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da u protekla 24 časa nisu vršena testiranja na prisustvo virusa korona, te da je preminula jedna osoba iz Ugljevika.

Srna

ASHA prodaja vozila