Početna Vijesti Nije bilo interventnih nabavki zbog poplava

Nije bilo interventnih nabavki zbog poplava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nije bilo zahtjeva za hitnim nabavkama potrepština zbog poplava koje su pogodile nekoliko mjesta u Republici Srpskoj ove nedjelje, kažu u Odjeljenju za interventne nabavke RS.

Poplave su prouzrokovale veliku štetu koja će tek biti procijenjena pomoću komisija koje su na terenu. U Kostajnici je šteta procijenjena na 1,5 miliona KM, a u Prijedoru je Omladinski savjet RS organizovao prikupljanje pomoći u osnovnim životnim namirnicima.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je Vlada prijedorskom Crvenom krstu poslala humanitarnu pomoć i da će iz sredstava Fonda solidarnosti pomoći licima čiji su stambeni objekti bili poplavljeni i time pretrpjeli materijalnu štetu, kao i štetu na poljoprivrednom zemljištu i na putnim komunikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Odjeljenje za interventne nabavke Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, koje je formirano 2017. kako bi preuzelo dio poslova Javnog preduzeća “”Robne rezerve”” RS koje je u stečaju, nije bilo potrebe za intervencijom, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma.

Intervente nabavke primjenjuju se u slučaju postojanja ozbiljnih poremećaja na tržištu – koje mogu izazvati i velike prirodne katastrofe – a o odluku tome donosi Vlada RS. Zakonom o interventnim nabavkama propisan je način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za privredu i stanovništvo.

“”Ministarstvo trgovine i turizma pratilo je situaciju u Republici Srpskoj nastalu usljed nepovoljnih vremenskih prilika i bilo je spremno da reaguje na način propisan Zakonom o interventnim nabavkama. Prema Ministarstvu nije bilo upućenih zahtjeva sa potrebom da se primijeni Zakon””, stoji o pisanom odgovoru na naše pitanje o interventnim nabavkama.

U Ministarstvo navode da je za 2019. godinu usvojen Plan interventnih nabavki kojim se definišu vrsta, količina i vrijednost proizvoda, robe i sredstava, kao i nosioci snabdijevanja u opštinama i gradovina. Sredstva za to se obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske.

Prošle godine objavljeno je  da je Vlada planom interventnih nabavki za ovu godinu, predvidjela da u slučaju elementarnih nepogoda ili poremećaja na tržištu Vlada snabdijeva stanovništvo namirnicama u marketima, gorivom na pumpama, a od poljoprivrednika širom Srpske otkupljuje žito i druge poljoprivredne proizvode, po tržišnim cijenama , jer više ne postoje “Robne rezerve”, koje su bile zadužene za taj posao u slučaju nepogoda i katastrofa.

Podsjećamo “Robne rezerve” RS završile su u stečaju nakon što su ovom javnom preduzeću računi bili blokirani duže vrijeme jer nije izmirivalo obaveze.

Stečaj u “Robnim rezervama” otvoren je polovinom jula 2017. godine. Kao razlog za otvaranje stečaja navedeno je da preduzeće nije izmirivalo obaveze prema dobavljačima u predviđenom roku, kao i da nije isplaćivalo plate radnicima.

(Mondo)

ASHA prodaja vozila