fbpx

Nije bilo interventnih nabavki zbog poplava

Za sada nije bilo zahtjeva za hitnim nabavkama potrepština zbog poplava koje su pogodile nekoliko mjesta u Republici Srpskoj ove nedjelje, kažu u Odjeljenju za interventne nabavke RS.

Poplave su prouzrokovale veliku štetu koja će tek biti procijenjena pomoću komisija koje su na terenu. U Kostajnici je šteta procijenjena na 1,5 miliona KM, a u Prijedoru je Omladinski savjet RS organizovao prikupljanje pomoći u osnovnim životnim namirnicima.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je Vlada prijedorskom Crvenom krstu poslala humanitarnu pomoć i da će iz sredstava Fonda solidarnosti pomoći licima čiji su stambeni objekti bili poplavljeni i time pretrpjeli materijalnu štetu, kao i štetu na poljoprivrednom zemljištu i na putnim komunikacijama.

U Odjeljenje za interventne nabavke Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, koje je formirano 2017. kako bi preuzelo dio poslova Javnog preduzeća “”Robne rezerve”” RS koje je u stečaju, nije bilo potrebe za intervencijom, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma.

Intervente nabavke primjenjuju se u slučaju postojanja ozbiljnih poremećaja na tržištu – koje mogu izazvati i velike prirodne katastrofe – a o odluku tome donosi Vlada RS. Zakonom o interventnim nabavkama propisan je način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za privredu i stanovništvo.

“”Ministarstvo trgovine i turizma pratilo je situaciju u Republici Srpskoj nastalu usljed nepovoljnih vremenskih prilika i bilo je spremno da reaguje na način propisan Zakonom o interventnim nabavkama. Prema Ministarstvu nije bilo upućenih zahtjeva sa potrebom da se primijeni Zakon””, stoji o pisanom odgovoru na naše pitanje o interventnim nabavkama.

U Ministarstvo navode da je za 2019. godinu usvojen Plan interventnih nabavki kojim se definišu vrsta, količina i vrijednost proizvoda, robe i sredstava, kao i nosioci snabdijevanja u opštinama i gradovina. Sredstva za to se obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske.

Prošle godine objavljeno je  da je Vlada planom interventnih nabavki za ovu godinu, predvidjela da u slučaju elementarnih nepogoda ili poremećaja na tržištu Vlada snabdijeva stanovništvo namirnicama u marketima, gorivom na pumpama, a od poljoprivrednika širom Srpske otkupljuje žito i druge poljoprivredne proizvode, po tržišnim cijenama , jer više ne postoje “Robne rezerve”, koje su bile zadužene za taj posao u slučaju nepogoda i katastrofa.

Podsjećamo “Robne rezerve” RS završile su u stečaju nakon što su ovom javnom preduzeću računi bili blokirani duže vrijeme jer nije izmirivalo obaveze.

Stečaj u “Robnim rezervama” otvoren je polovinom jula 2017. godine. Kao razlog za otvaranje stečaja navedeno je da preduzeće nije izmirivalo obaveze prema dobavljačima u predviđenom roku, kao i da nije isplaćivalo plate radnicima.

(Mondo)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila