Početna BiH Niče prva plantaža organskih smokava u BiH

Niče prva plantaža organskih smokava u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fondacija “Ženski centar” iz Trebinja u Popovom polju podiže prvu plantažu smokava u BiH koja će biti organski uzgojena, što će ujedno biti i najviši smokvik u regionu, površine devet hektara.

“Prve sadnice smokve će biti posađene u aprilu, a radi se o prvoj etapi u kojoj će biti posađeno 600 od ukupno predviđenih 2.060 sadnica, gdje je za početak planirano zaposlenje dvije osobe iz ranjivih kategorija”, kazala je direktorica “Ženskog centra” Ljiljana Čičković.

Ona je pojasnila da ova organizacija, osim što je u pitanju projekat koristan za cijelu regiju, pored vina, meda i nekih autohtonih proizvoda ovoga kraja, ima namjeru da brendira smokvu kao jedinstveno voće trebinjskog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi su u “Ženskom centru” uspjeli da, uz podršku Zadružnog saveza RS, predlože resornom ministarstvu da proizvodnja smokve uđe u podsticaj, pa su ove godine prvi put prihvaćene u republičkim kapitalnim investicijama, gdje se može obezbijediti podsticaj za proizvodnju ovog voća, za čiji je uzgoj do kraja marta otvoren javni poziv.

“Naša organizacija je, zajedno sa Socijalnom zadrugom ‘Smokvica’, prošla i edukaciju od strane profesora Željka Prgometa iz Istre, eksperta iz oblasti smokvarstva, koji će krajem marta držati predavanja za sve koji su zainteresovani za organski uzgoj smokve, a već je prijavljen i veliki broj zainteresovanih smokvara koji mogu da budu naši kooperanti”, kaže Čičkovićeva.

Cjelokupna površina, koja je ograđena zahvaljujući donaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, navodnjavaće se sistemom kap po kap, koji je već obezbijedila češka ambasada, dok je organizacije “Challange to Change” obezbijedila solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju radi pokretanja sistema navodnjavanja.

Program su podržali Švedska i USAID projekat “Farma II”, a podržan je i trenutnim postojećim podsticajima za uzgoj smokve, dok se uz podršku međunarodne organizacije “Help” i grada Trebinja ušlo u program sertifikacije.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila