Početna BiH Ni sami za sebe NISU GLASALI: Ponovljeni izbori otvorili staru temu

Ni sami za sebe NISU GLASALI: Ponovljeni izbori otvorili staru temu

Na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju građani su mogli da biraju između čak 85 političkih stranaka i nezavisnih kandidata, od kojih mnogi na kraju nisu osvojili čak niti jedan glas.

Drugim riječima, mnogi od kandidata nisu glasali ni sami za sebe, a kamoli da je njihovo ime zaokružio neki član uže ili šire porodice.

Od 85 političkih subjekata koji su prijavili svoje učešće na izborima u Doboju, njih devet je uspjelo preći cenzus od tri odsto.

Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da šest nezavisnih kandidata i političkih stranaka, koji su bili u trci za odbornike, nisu osvojili niti jedan glas, odnosno nisu glasali ni za sebe. S druge strane, 16 stranaka i nezavisnih kandidata glasalo je, ipak, za sebe, pa su na izborima osvojili ukupno 1 glas!

Manipulatori

Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Ovi podaci, koji se pojavljuju nakon svakog izbornog ciklusa nameću sumnju da mnogi koji se prijave za učešće na izborima to u stvari čine kako bi se ubacili u biračke odbore.

Upravo fiktivna kandidatura tema je koja se otvara nakon svakih izbora. Kako ovome stati u kraj?

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da čak ni izmjenom Izbornog zakona ova pojava neće moći da se suzbije. On ističe da je evidentno da smo postali odlični izborni manipulatori što se potvrđuje nakon svakih izbora.

– Stranke, bilo vladajuće, bilo opozicione, dosjetile su se najlakšeg sistema za upravljanje biračkim odborima, a to je da armiju nezavisnih kandidata prijave na izbore i da na taj način pokušaju uticati na sam tok izbora i njegovu regularnost ili neregularnost – ističe Tojagić.

Potpisi građana

Dodaje da ne postoje konkretni mehanizmi kojim bi se ovoj pojavi stalo u kraj, odnosno natjerao nezavisne kandidate ili stranke da rade za sebe, a ne za nekog drugog.

Tojagić ističe da mnogi nezavisni kandidati koji se prijave na neke izbore više se nikada ne pojave na nekim drugim izborima, pa samim tim nikakva sankcija za njega ne bi vrijedila.

S druge strane, podizanjem praga potrebnog broja potpisa za kandidaturu na izbore za Tojagića je isto sporna.

On ističe da bi se na taj način onemogućila kandidatura mnogih nezavisnih kandidata, pogotovo onih iz reda nacionalnih manjina, a koji istinski žele da učestvuju na izborima.

Da biste se kandidovali, kako podsjeća Tojagić, dovoljno je da imate skupljenih stotinak potpisa građana.

– To jeste možda malo za one kojima je cilj manipulacija, ali ne i za one koji na izbore izlaze kako bi ušli u lokalni parlament. Oni koji to čine zbog manipulacija opet će naći način da izađu na izbore, a stranke će im pomoći u tome, jer im se isplati pošto tako dobijaju još jedno mjesto u biračkim odborima – ističe Tojagić.

SREBRENICA

Politički subjekti koji nisu glasali ni sami za sebe evidentirani su i na ponovljenim izborima u Srebrenici.

Prema podacima CIK BiH, za izbore u Srebrenici prijavilo se ukupno 27 političkih subjekata od kojih je osam prešlo izborni prag.

Od ukupnog broja prijavljeni 10 političkih subjekata nije osvojilo niti jedan ili samo jedan glas.

srpskainfo.com

 

 

ASHA prodaja vozila