Početna Region Nezaposlenost u Sloveniji pala na 4,2 posto

Nezaposlenost u Sloveniji pala na 4,2 posto

In this Friday, Aug. 12, 2016 file photo, tourists and residents walk across Tromostovje bridges in downtown Ljubljana, Slovenia. The tiny European nation of Slovenia is undergoing a tourism boom partly because it is the native country of U.S. first lady Melania Trump. (AP Photo/Darko Bandic, File)
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji je u drugom kvartalu ove godine smanjena na 4,2 posto, što je druga najniža stopa nezaposlenosti otkako se prikupljaju zvanični podaci u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Agencija za statistiku Slovenije je saopćila da su uslovi na tržištu rada u drugom tromjesečju 2019. godine bili slični kao u trećem kvartalu 2008. godine.

Broj zaposlenih (991.000) i broj nezaposlenih (43.000) gotovo su isti kao i prije 11 godina.

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine je iznosila 4,2 posto što je manje za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je manja za čak 1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Agencije za statistiku Slovenije, najniža stopa nezaposlenosti zabilježena ikada u toj zemlji registrovana je u trećem kvartalu 2008. godine kada je iznosila rekordnih 4,1 posto.

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji 2016. je iznosila 8,1 posto, nakon čega je zabilježen konstantan pad svih prethodnih godina.

Dental Studio Prijedor