Početna Region Nezapamćena temperatura Jadranskog mora: Veliki pomor ribe, niko ne zna šta se...

Nezapamćena temperatura Jadranskog mora: Veliki pomor ribe, niko ne zna šta se dešava

Veće količine uginulih riba cipala isplivale su u utorak u blizini plaže u Stobreču u Hrvatskoj gdje je nakon dojave stigla ribarska inspekcija kako bi obavila uviđaj.

Pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nadostatka kisika.

“Rano poslijepodne dobili smo dojavu o uginulim ribama na površini mora blizu plaže u Stobreču te smo našim brodom na to mjesto odvezli ribarske inspektore Ministarstva poljoprivrede i oni su obavili uviđaj,” rekao je za Hinu Željko Kuštera, lučki kapetan Lučke kapetanije Split.

Prema njegovim riječima ribarski inspektori su napravili zapisnik o onomu što su vidjeli. Kuštera je rekao da je komunalnom redarstvu predloženo da pokupi uginule ribe.

Prema prvim neslužbenim informacijama, na pomor riba vjerovatno je uticala povišena temperatura morske vode što uzrokuje nedostatak kisika.

Ovih se dana na hrvatskoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je jučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stepeni i danas slične vrijednosti. U Dubrovniku i na Mljetu more je dostignulo 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Naučnici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sistem stanovnika Jadranskog mora.

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stepeni, samo dva stepena je niža od temperature zraka, izvijestila je u Dnevniku HRT-a Ivana Brailo Drnas., pišu 24 sata.