Početna Crna hronika Nezapamćena akcija: Razbijen “balkanski kartel”

Nezapamćena akcija: Razbijen “balkanski kartel”

U nezapamćenoj međunarodnoj policijskoj operaciji u kojoj je učestvovalo osam zemalja, razbijen je “balkanski narko kartel” koji je bio zadužen za prodaju kokain širom Evrope.

Tokom ove godine provedeno je niz akcija u kojoj su učestvovale BiH, Španija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, SAD i Kolumbija, uz koordinaciju Interpola.

“Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je produžnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja, a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije”, saopšteno je iz Interpola.

Akcije su rezultirale podizanjem optužnica protiv 61 osobe od kojih su 23 uhapšene. Zaplijenjeno je 2,6 tone kokaina, 324 kilograma maroihuane, 612.000 eura u kešu, devet luksuznih automobila i peter motocikla.

Španski istražioci su u saradnji s kolegama iz obavještajne službe došli do saznja da ovaj kartel priprema veliki uvoz koakina iz Južne Amerike u Evropu na proljeće ove godine.

Vršen je nadzor dok su se osumnjičeni kretali naprijed-nazad između Španije i Južne Amerike kako bi okončali uvoz 1,25 tona kokaina. Istraga je ubrzana kada su dva čelnika narkokartela otputovala u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke.

U ranim jutarnjim satima 10.3.2021. službenici španske nacionalne garde su izvršili paralelne pretrese u Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhapsili 13 osoba među kojima su dva glavna čovjeka kartela i policajci koji su s njima sarađivali. Španaski istražioci su prekinuli i alternativne tokove prihoda kartela poput proizvodnje i prodaje marihuane i luksuznih automobila.

U nastavku akcije u maju 2021. Nacionalna policija (Policija) u Sloveniji je optužila još 48 pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog učešća u distribuciji kokaina i marihuane širom Evrope. Ukupno 10 ovih osumnjičenih sada je uhapšeno.

U međunarodnoj akciji učestvovali su Federalna uprava policije, Nacionalna policija Španije, USKOK RH, Federalna policija Nhjemačke, Nacionalno odjeljenje za istrage Slovenije, Ured za borbu protiv trgovine narkotika SAD i Nacionalna policija Kolumbije.

“Ova Operativna radna grupa bila je dio Interpolove strategije za suzbijanje ozbiljnog organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju Interpola.

(Agencije)

ASHA prodaja vozila