Početna Prijedorski region NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA SVE TEŽE DO NOVCA

NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA SVE TEŽE DO NOVCA

U Prijedoru je trenutno aktivno oko sto organizacija i udruženja koji pripadaju takozvanom nevladinom sektoru. Pored projekata i sredstava međunarodnih i domaćih donatora, dio njih finansira se i iz gradskog budžeta.

U Gradskoj upravi ističu da je nevladin sektor od velikog značaja za unapređenje kvaliteta života građana i efikasnijeg provođenja javnih politika.

– U ovogodišnjem budžetu, kada sagledamo sve realne osnove kojima finansiramo organaizacije civilnog društva, od organizovanja programa preko manifestacija, preko redovnog finansiranja, tako i preko vanrednog finansiranja, kao i kroz neke mikro projekte koje sa njima provodimo, to je neki iznos od milion i po maraka – rekla je v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović.

U SKUD-u „Dr Mladen Stojanović“, koje postoji od 1885. godine, kažu da se finansiraju dijelom iz gradskog budžeta, a dijelom o članarine. Ipak, napominju, da s obzirom na tradiciju i brojne sekcije koje imaju, da bi trebali dobiju više panje kako grada tako i republičkih institucija.

Sredstva iz gradske kase dojija i Udruženja „Neven“. Iz ovog udruženja da samo ova sredtsva nisu dovoljna za funkcionisanje, te dio toga nadomjeste donacijama privrednika i građana

U Gradskoj upravi najavili su da će uskoro raspisati javni poziv za učešće nevladinog sektora u projektu regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu. Prijedor je jedna od 13 lokalnih zajednica koje učestvuju u ovom projektu, a preko Evropske unije za BiH predviđeno je 3,69 miliona maraka.

kozarski.com