Početna Vijesti Nevjerovatno: Uhapšen šef carine, krao ulje i sir

Nevjerovatno: Uhapšen šef carine, krao ulje i sir

Bare je bio i jedan od članova antikoruptivnog povjerenstva, tijela koje je osnovano pri Carinskoj upravi kako bi se osnažila borba protiv korupcije.

Anđelko Bare, uhapšeni predstojnik Graničnog carinskog ureda Bajakovo u Hrvatskoj zbog krađe robe iz carinskog skladišta, priznao je krivnju. Telegram piše da je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlasti, a prema neslužbenim informacijama, i ostali osumnjičeni priznali su kazneno djelo koje im je stavljeno na teret. Uhapšeni su još njegov pomoćnik i dvojica domara.

Istražitelji su zaustavili vozilo šefa carinarnice te u njemu pronašli robu koju je otuđio iz carinskog skladišta. Radilo se o medu, maslinovom ulju i sirevima, odnosno prehrambenim proizvodima koji su oduzeti na granici, piše Telegram. Inače, te proizvode Carinska uprava daje humanitarnim udrugama. I na Bajakovu se tako radilo.

Prema statistici Carinske uprave Hrvatske, samo u prvih devet mjeseci prošle godine na graničnim prijelazima širom Hrvatske zaplijenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. Carinici su u tom periodu spriječili unošenje i oko 10 tona mliječnih proizvoda, kao i nešto više od četiri i po tone masti i ulja životinjskog i biljnog podrijetla. Bilo je oduzeto i gotovo devet tona voća i povrća.

Inače, granični prijelazi opremljeni su posebnim hladnjačama u kojima se ova lako kvarljiva roba čuva. Osim onoga što se donira udrugama, dio se i uništava. Carinska uprava navodi da se godišnje uništi oko 40 tona proizvoda životinjskog porijekla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.

Telegram piše da je šef Bajakova Anđelko Bare nakon ovog hapšenja suspendiran te da je protiv njega i njegovog pomoćnika pokrenut disciplinski postupak.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

“Okolnost da su se upravo rukovodeći službenici odali krajnje besprizornom postupanju koje ne može imati bilo kakvo opravdanje, ukazuje na grubu povredu svih etičkih standarda i skandaloznu koruptivnu praksu koja zaslužuje najoštriju osudu”, poručuju iz Carinske uprave, prenosi Telegram.

Bare je bio i jedan od članova antikoruptivnog povjerenstva, tijela koje je osnovano pri Carinskoj upravi kako bi se osnažila borba protiv korupcije.