fbpx

Nevesinjski krompir uskoro brendiran i geografski zaštićen

Nevesinjski krompir uskoro bi trebalo da bude brendiran i dobije zaštitu geografskog porijekla, odnosno naći se u bazi EU i šire kao zaštićen proizvod, čime bi Hercegovina dobila prvi sertifikovan proizvod.

Nevesinjski proizvođači tako bi imali pravo da svoj proizvod prodaju pod „nevesinjski“ na domaćem i inostranom tržištu, da zaštite proizvodnju i postignu bolje otkupne cijene, rečeno je danas u Nevesinju na predstavljanju proizvođačke specifikacije nevesinjskog krompira na kojoj su stručno predavanje održali profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu Grujica Vico i profesor Drago Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Vico je rekao da je već urađen veliki dio posla kako bi nevesinjski krompir bio zaštićen proizvod.

„Imamo sve uslove da zaštitimo ovaj proizvod, i zašto to ne iskoristiti, jer to donosi brojne ekonomske i druge benefite. Zahvalan sam svima koji su krenuli u ovu priču i prepoznali njen značaj, jer do sada nije zaštićen nijedan proizvod sa prostora BiH“, naveo je Vico.

On je objasnio da je ključan dokument u svemu proizvođačka specifikacija.

„Kompletan proces nalazi se u završnoj fazi. Sljedeći korak je slanje zahtjeva za zaštitu i usklađivanje, i to će biti urađeno u toku sljedećeg mjeseca. Suština cijele priče je da se dokaže da nevesinjski krompir ima ugled, da je prepoznatljiv i poseban“, naglasio je Vico.

Milošević je rekao da, uz brendiranje krompira, veliki značaj ima i skladištenje, zaštita i tehnologija proizvodnje i sjemenarstva.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da proizvođači imaju punu podršku opštine.

„Opština Nevesinje je u 2017. godini planirala novac u budžetu koji je potreban za ovaj projekat“, naveo je Avdalović i zahvalio svima koji su doprinijeli da proces brendiranja bude priveden kraju.

Nakon završenih procedura, nevesinjski krompir biće prodavan po cijenama većim za 30 odsto od sadašnjih, a biće spriječene i zloupotrebe naziva i to da se pod „nevesinjski“ prodaje krompir iz uvoza ili drugih krajeva BiH.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila