Početna BiH Neum: Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, turizmom se bave i stari i mladi

Neum: Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, turizmom se bave i stari i mladi

Turistička sezona u Neumu, jedinom gradu BiH sa izlazom na more, uveliko je počela, a domaći posjetioci trenutno su najbrojniji gosti.

Blizina mora, dobra usluga i pristupačne cijene razlozi su zbog kojih naši građani rado posjećuju ovu opštinu na Jadranu. Na plaži ćete sresti najviše porodice s djecom i penzionere, ali iz dana u dan ovdje je sve više i omladine.

Neum je prošle godine, u jeku korone, postao hit destinacija u regionu, a ugostitelji vjeruju da će im pozitivne reakcije gostiju biti dobra preporuka i za ovu sezonu. Mada su navalu turista očekivali od idućeg mjeseca, raduje ih da posao cvjeta već u junu.

– Sezona je dobro počela, šesti mjesec je iznad očekivanja, a za jul i avgust očekujemo vrhunske rezultate. U rezultate sezone ne sumnjamo, oni će biti dobri, više nas brine šta će biti na jesen i zimu i kako će se dalje odvijati pandemija virusa korona – istakao je Ivo Marušić, direktor hotela “Vapore”, koji je s radom počeo prije dve godine.

Očekujemo ekstra sezonu, kažu i trgovci na šetalištu koji gostima nude raznolike suvenire s mora. Peškiri ovdje koštaju do 20 KM, papuče 10, a magneti tek tri marke.

– Ove godine je sezona počela ranije u odnosu na prošlu godinu. Raduje me da su nam došli turisti iz Srpske i Srbije, mislim da će se ta posjeta nastaviti. Lane smo imali dobre preporuke, ljudi su bili prezadovoljni ponudom i mislim da će i ove godine biti dosta rezervacija iz Srbije – govori nam dugogodišnja radnica.

Dok gosti uživaju, cijeli Neum je na nogama. Za njih nema odmora, radi i staro i mlado. Čim završe osnovnu školu, mladi se prihvataju sezonskog posla.

– Vikendom su baš gužve, radnim danima ima slabije gostiju, ali fino se zaradi – iskreno priča Gabrijela Previšić, koja sa 16 godina prodaje sladoled i hot-dog.

Ne smeta joj što radi po vrućini dok se svi oko nje brčkaju.

– Mi se ovdje svi rano krenemo kupati u moru, pa nam do ljeta i dosadi – govori ova tinejdžerka.

Vlasnik i kapetan brodice Vinko Kuzman, koji prevozi turiste u panoramsko razgledanje, tokom ljetnih mjeseci zna raditi i po 16 sati. Vožnja njegovom brodicom košta 10 maraka, isto kao i lane.

– Lijepo je krenula sezona, domaćih gostiju je najviše, a polako se vraćaju i Poljaci i Francuzi – kaže barba Vinko, koji se svom odmoru može nadati tek na zimu.

Mnogi turisti su tek lane otkrili ovu opštinu na mapi, ali Neum ima i svoje vjerne goste, koji mu se iznova vraćaju.

– Dolazim svake godine i svake godine je sve bolje, grade se novi hoteli. Jedino bi se još moglo na plažama poraditi. Cijene u restoranima i marketima su iste kao i kod nas – kaže Selma Razić, koja je na odmoru sedam dana.

Gošća M.E. koja je na ljetovanje došla s porodicom komentariše da se Neum mnogo izmijenio u odnosu na raniji period, pa čak i na prošlu godinu, i da je prijatno iznenađena viđenim.

Načelnik Neuma, Dragan Jurković, istakao je da je u toku kampanja prezentacije ove opštine kao turističke destinacije po gradovima BiH.

– Očekujemo da će sezona biti dobra, možda ne kao 2019. godine, koja je bila najuspešnija, ali kapaciteti su za sada ispunjeni do 50 odsto, što je jako dobro. Najviše je domaćih turista, zatim iz Srbije, Poljske, Njemačke i Austrije. U vremenu pandemije je sve neizvjesno, ali nadamo se da ćemo privući i goste sa Zapada – naglasio je Jurković, dodavši da im je cilj da posjetioci ponesu lijepe uspomene sa ljetovanja.

Poziv Hercegovcima

Prezentaciju turističkih potencijala u Neumu je prošle sedmice predstavila i Turistička organizacija Banjaluka, u okviru saradnje dva grada.

Oni su pozvali stanovnike Hercegovine da posjete krajišku ljepoticu, poznatu još kao grad zelenila, avanturističkog turizma i vrhunske gastro ponude. Nezaobilazni specijaliteti tokom boravka su svakako banjalučki ćevap, sir trapist i domaća šljivovica.

– Namjera nam je da nastavimo lijepo započetu saradnju. Promovišemo kontinentalnu destinaciju koja ima mnogo toga za pokazati, od gostoprimstva, gastro ponude, do brojnih kulturnih i muzičkih manifestacija – rekla je direktorka TOBL-a Irena Radojević.

Već 1. jula počinje Kozara etno festival, koji od ove godine nosi naziv Banjalučki etno dani, a očekuje nas i najdugovječnija manifestacija “Ljeto na Vrbasu”.

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, Andrija Krešić, ocijenio je da je ovo početak dobre saradnje između Neuma i Banjaluke.

– Naš zadatak je da zajednički djelujemo u pravcu promocije turizma – poručuje on.

srpskainfo.com