Početna Turizam Neum pun turista, jagma za mjesto na plaži

Neum pun turista, jagma za mjesto na plaži

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega dva dana od službenog otvaranja turističke sezone u Neumu ovaj naš jedini grad na moru jučer je osvanuo krcat turistima.

Udarni vikend

Na plažama se tražilo mjesto više, a gosti iz Mostara, Stoca, Sarajeva, Kiseljaka, Zenice i brojnih drugih gradova širom BiH, ali i susjedne Srbije, s teškom mukom su pronalazili parking mjesto.

Turistički radnici su ovaj pretposljednji vikend u junu označili kao prvi udarni. Iako veliki broj bh. građana već odmara u Neumu, ipak je živa u termometru koja se jučer dizala vrlo visoko natjerala mnoge da spas od prvog ovogodišnjeg toplotnog vala, barem na jedan dan, potraže upravo na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome su prednjačili Hercegovci, ali na jedan dan nije bilo teško doći Sehiji Smajić iz Sarajeva. Kako nam je rekla, s prijateljicama rado bira doći u Neum, u kojem uživa u čistom moru i obilju sunca, ali i pristupačnim cijenama.

  • Smajić: Uživa u moru i suncu

    Smajić: Uživa u moru i suncu

    Foto: Avaz


Iz Kiseljaka se sa suprugom u Neum zaputio Elmedin Begić, a tu ostaju tokom vikenda. Begić nam je rekao da im uopće nije daleko doći i često vikendom borave na bh. moru.

Za razliku od njih, Elmedin Kurtović iz Sarajeva će sa svojom porodicom, suprugom i troje djece, isto kao lani, u Neumu provesti sedmodnevni odmor.

 

  • Kurtović: Za svačiji džep

    Kurtović: Za svačiji džep

    Foto: Avaz


– Nama se ovdje zaista dopada. Lijepo je, ugodno. Neum je naš i zašto ne bismo proveli odmor na našem moru, uz ponudu koja je dostupna za svačiji džep – istaknuo je on.

 

Domaći gosti

I prve turističke brojke su obećavajuće, a, kako nam je kazao Davor Krešić, član Udruženja hotelijera Neuma, popunjenost kapaciteta u hotelskom smještaju trenutno iznosi više od 50 posto. Ima i hotela koji su ovog vikenda puni do posljednjeg mjesta.

– To je prilično dobro budući da se radi o individualnim dolascima i domaćim gostima. Iako stranih gostiju još nema toliko, mjesta za zadovoljstvo ima, jer, s obzirom na cjelokupno stanje, situacija nije loša – kazao nam je Krešić.

Govoreći o očekivanjima za juli i avgust, Krešić napominje kako je rano iznositi bilo kakve prognoze.

– Način na koji nam trenutno ulaze “bukinzi” budi optimizam – istakao je on.

Pristojne cijene

Cijene smještaja su, uglavnom, na prošlogodišnjem nivou. U ugostiteljskim objektima cijene su kao i u ostatku BiH. Tako pizza košta 8 i 9 KM, ćevapi su 4,5 KM, doner 5 i 6 KM, tjestenina 11, rižoto 9, dok su jela od piletine 11 KM.