Predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je i ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pozvao je ministra odbrane BiH Zukana Heleza da podnese ostavku.
Helez se, podsjetimo, oglasio povodom posljednjih odluka entitetske skupštine RS-a kojim se vrši direktran udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Nešić je Helezove izjave ocijenio nedopustivim prijetnjama i zastrašivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od sinoć su me zvali brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa Republikom Srpskom. Kao ministar sigurnosti koji ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti, očekujem da reaguju nadležna tužilaštva i policijske agencije i da utvrde ko je i kakve je to planove krojio, te da sankcionišu Helezovo širenje straha, panike i mržnje”, poručio je Nešić.

Nešić je pozvao je Heleza da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju “legitimni politički stavovi” iz Republike Srpske.

“Podsjetit ću Heleza da ga je za ministra izabrao Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće da bude sa njim u koaliciji. Sve drugo je isprazna demagogija neodgovornog političara koji prije svega laže svoje birače. I nije naš problem što njih laže, ali nećemo dozvoliti da unosi nesigurnost i strah među građane”, naveo je Nešić.

Prvi čovjek DNS-a je istakao da Narodna skupština Republike Srpske ima legitimno pravo da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od političkog nasilja onih koji su umislili da je Ustavni sud BiH njihovo oruđe za prekrajanje ustavnog uređenja, kao i majorizaciju srpskog i hrvatskog naroda.

“BiH ne ruši ni Republika Srpska niti njena Narodna skupština, nego je upravo ruše oni koji je ‘brane’. Ruše je svaki put kada udare na konstitutivnost naroda i entiteta, a udarili su nebrojene puta, i kada manifestuju svoju želju za dominacijom”, stava je Nešić.

Dodao je da BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, i ona može postojati samo na bazi dejtonske konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta.

“To što Helez umišlja da je njegov i vjekovni grunt naših predaka, to može okačiti mačku o rep. Njegovo je samo ono što su mu ostavili njegovi preci”, zaključio je Nešić.