Početna Region Neredi u Beogradu: Policija ispalila suzavce, demonstranti uzvraćaju bakljama

Neredi u Beogradu: Policija ispalila suzavce, demonstranti uzvraćaju bakljama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prolazu između zgrade Rektorata i Filozofskog fakulteta u Beogradu nešto poslije 18 sati počeo je protest u organizaciji Saveza za Srbiju, zbog najave oštrijih mjera na krizu koronavirusa, prenosi „Kurir“.

Isti izvor navodi da je Janko Veselinović pročitao četiri zahtjeva, među kojima je hitno imenovanje novog depolitizovanog Kriznog štaba. Drugi zahtjev odnosi se na odgovornost policijskih funkcionera, žandarmerijskih i drugih rukovodilaca koji su, kako kažu, na sinoćnjim demonstracijama primijenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt.

Traži se i hitno puštanje uhapšenih građana i informaciju o stanju povrijeđenih, kao i objektivo izveštavanje Radio-televizije Srbije o zahtjevima i protestima pobunjenih građana. Među okupljenima su opozicioni političari Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić, kao i pristalice Saveza za Srbiju i veliki broj medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku pres-konferencije okupljeni su se uputili ka Predsjedništvu Srbije, a kolonu vode predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i njegova zamjenica Dragana Rakić. Oko Skupštine Srbije, gde su sinoć bili neredi, raspoređena je policija pod punom opremom.

Političke stranke su, inače, od jučer pozivale svoje pristalice putem društvenih mreža da se okupe na tom mjestu, prenosi „Kurir“.

Na pitanje kako komentarišu to što su građani sinoć poručili da ne žele političare među sobom time što su otjerali Jeremića sa ulaza u Skupštinu Srbije, Veselinović je rekao da to nisu bili građani, već ubačeni provokatori i upozorio da ih možda ima i danas među okupljenima. Na ulicama je nekoliko hiljada građana.

  • “> Snažne policijske snage u Beogradu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Snažne policijske snage u Beogradu Foto: AFP

20:30 – Haos i u Novom Sadu. Maskirane osobe zapalile ulaz u Gradsku kuću u kojoj se nalaze pripadnici policije.

20:25 – Građani se približavaju zgradi Skupštine Srbije. Policija ispalila i prve suzavce, prenose mediji u Srbiji. Demonstranti uzvratili bakljama i flašama.

20:20 – Učesnici protesta negodovali su zbog prisustva jakih policijskih snaga oko zgrade Parlamenta i u nekoliko navrata su im dobacivali: “Idite na Kosovo”, “prenosi Kurir”.

20:05 – Trifunović se nakon ukazane pomoć vratio na proteste. Za napad optužio pripadnike ekstremnog desničarskog pokreta Levijatan za koji kaže da je blizak vlasti.

20:00 – Demonstracije nekoliko hiljada građana i u Novom Sadu. Protest je stigao i do pokrajinskog medijskog servisa Vojvodine, gdje je povrijeđen jedan mladić. Kad su krenuli ka ulazu u Radio-televiziju, bacali su konzerve, petarde i razbili su staklo, prenosi BN1.

19:55 – Udaren i Đilas! Poslije Sergeja Trifunovića, napadnut je i Dragan Đilas. Njega su nepoznata lica izudarala kaiševima, nakon čega se on udaljio sa protesta, prenijeli su beogradski mediji.

19:35 – Novinari KRIK-a javljaju da se “veliki broj nabildovanih momaka okupio oko zgrade Predsjedništva i da novinarima ne žele reći zbog čega su tu”.

19:20 – Napadnut Sergej Trifunović. Ispred Skupštine Srbije demonstranti su napali lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića. Krvave glave napustio je protest, nakon što ga je jedna osoba udarila foto-aparatom.

ASHA prodaja vozila